Osmose / Blue Energy zonder zoutwater • Wij zijn bezig met ons profielwerkstuk. Wij onderzoeken de mogelijkheden van energie opwekking door middel van osmose/omgekeerde osmose bij afwezigheid van zout water. In onze regio hebben alleen een kanaal met zoet water waar door middel van waterkracht wel energie opgewekt kan worden. We zouden graag hulp krijgen en tips ontvangen hoe we experimenten uit kunnen voeren om te onderzoeken of osmose/blue energy op een of andere manier toegepast kunnen worden om de hoeveelheid energie te vergroten. We hebben een aantal vragen: zijn er andere stoffen die in het water kunnen zitten die op dezelfde manier werken als zout waardoor blue energy mogelijk zou zijn; Bij gebruik van osmose kan je het niveau van het water laten stijgen, door een groter verval kan wellicht meer energie worden opgewekt. Is deze gedachte correct of zitten we er helemaal naast?
  Graag zouden we in contact willen komen die ons hierbij verder op weg zou willen helpen. En verder zijn we ook opzoek naar een locatie waar we experimenten hierover zouden kunnen uitvoeren.

  Youri & Ruben


 • PWS TU Delft admin

  @Rubenf
  Hallo,

  Vorige week was ik met vakantie en ik had daarom nog niet naar je vraag gekeken. Ik heb hem nu gelezen en ik probeer er morgen op terug te komen.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne


 • PWS TU Delft admin

  @Rubenf
  Hallo Youri en Ruben,

  Ik heb vaker groepjes geholpen met een onderwerp over osmose, dus het is zeker een tip om even andere topic door te lezen om wat ideeën op te doen. Wie weet vinden jullie wat waar jullie nog niet naar hadden gekeken. In dit topic heb ik een ander groepje een tip gegeven waar ze een kleine osmose set kunnen kopen. Daar kunnen jullie wellicht wat proeven mee doen op school.

  Om als eerst terug te komen op jullie vraag over welke stoffen er te gebruiken zijn. Dat ligt aan welk membraan je gebruikt, omdat het membraan zo moet worden ontworpen waardoor water er doorheen kan maar de opgeloste stoffen niet. Je kunt tussen bijvoorbeeld deze artikelen kijken of jullie iets anders dan zout kunnen vinden.

  Het klopt zeker dat je via osmose energie kunt opslaan. Houdt er wel rekening mee dat als je er energie in stopt het water gaat stromen in "onnatuurlijke" richting, maar dat zodra je de stroom eraf haalt het gelijk terug wil stromen. Jullie zouden dus ook iets moeten bedenken om te voorkomen dat het water gelijk terug gaat.

  Groetjes,
  SanneHet lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.