PWS chocolade • Beste TU Delft,

  voor ons profielwerkstuk willen wij het cacaogehalte in chocolade bepalen. Wij denken dat dit onder andere zou kunnen door middel van (gas)chromatografie. Zouden wij hier mee geholpen kunnen worden door studenten? En weten jullie of dit mogelijk is.

  Mijn vader heeft scheikunde aan de TU Delft gestudeerd en zei dat hij zelf ook vaak zulke proefjes heeft gedaan.

  Kristel, Frederique en Danique


 • PWS TU Delft admin

  @Kris-Fre-en-Daan
  Beste Kristel, Frederique en Danique,

  Helaas kan ik jullie niet helpen met een proef aan de hand van gaschromatografie. Dit soort analyse apparatuur stellen wij niet beschikbaar voor middelbare scholieren.
  Ik kan jullie wellicht wel helpen met het bedenken van een proef die jullie op school kunnen uitvoeren. Als jullie iets meer toelichting kunnen geven over jullie PWS dan kunnen we daar samen wel uitkomen. Wat zijn bijvoorbeeld jullie hoofd- en deelvragen?

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne • Bedankt voor de reactie.

  Dit zijn onze vragen. We gaan op school zelf het cacaogehalte bepalen met behulp van de soxhlet en titratie.

  Hoofdvraag: Hoe bepaal/controleer je het cacaogehalte in pure chocolade?
  Deelvragen:
  Wat wordt er bedoeld met het cacaogehalte in chocola? (waaruit bestaat cacao).
  Hoe bepaal je het vetgehalte in chocola?
  Hoe bepaal je het suikergehalte in chocola?
  Kun je het cacaogehalte bepalen door middel van chromatografie?
  Is het mogelijk om een experiment voor te schrijven voor de bepaling van cacao, uitvoerbaar voor middelbare scholieren?


 • PWS TU Delft admin

  @Kris-Fre-en-Daan
  Beste Kristel, Frederique en Danique,

  Ik heb even voor jullie gezocht of het mogelijk is om iets uit te voeren op school, maar ik ben bang dat dat niet gaat lukken.
  Jullie hebben of analyse apparatuur nodig, en dat heeft jullie school niet, of je zult de cacao van de rest moeten scheiden en dat gaat niet lukken. Dit is omdat er zoveel ingrediënten, met uiteenlopende fysische eigenschappen, met elkaar gemengd zijn. Het is niet mogelijk om iets te vinden waar alleen de cacao eruit zou komen.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne • Weet je een manier om suiker uit een suikeroplossig te halen. Wij dachten zelf aan een titratie maar weten niet welke stof we dan in de buret moeten stoppen.

  Kristel, Frederique en Danique


 • PWS TU Delft admin

  @Kris-Fre-en-Daan
  Titratie is een methode waarmee je de concentratie van een stof kan bepalen. Het is geen scheidingsmanier. De makkelijkste manier om suiker uit een oplossing te halen is door de oplossing in te dampen omdat het water verdwijnt en de suiker achter blijft. Het probleem ontstaat als er meerdere stoffen in je oplossing zitten die ook in water oplossen. Dan moet je gaan kijken naar de oplosbaarheid van de stoffen.
  Als suiker het best oplosbaar is dan zal dit als eerst oplossen. Door een minimale hoeveelheid water toe te voegen kun je het meeste suiker oplossen en minder van de rest.


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.