Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login

    PWS chocolade

    Scheikunde & Biologie Proefjes
    2
    6
    6130
    Meer berichten laden...
    • Oudste berichten bovenaan
    • Meest recente berichten bovenaan
    • Meeste stemmen
    Reageren
    • Reageren als onderwerp
    Aanmelden om te reageren
    Dit onderwerp is verwijderd. Alleen gebruikers met beheerrechten op onderwerpniveau kunnen dit inzien.
    • K
      Kris Fre en Daan
      voor het laatst aangepast door

      Beste TU Delft,

      voor ons profielwerkstuk willen wij het cacaogehalte in chocolade bepalen. Wij denken dat dit onder andere zou kunnen door middel van (gas)chromatografie. Zouden wij hier mee geholpen kunnen worden door studenten? En weten jullie of dit mogelijk is.

      Mijn vader heeft scheikunde aan de TU Delft gestudeerd en zei dat hij zelf ook vaak zulke proefjes heeft gedaan.

      Kristel, Frederique en Danique

      Sanne NielsenS 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
      • Sanne NielsenS
        Sanne Nielsen @Kris Fre en Daan
        voor het laatst aangepast door

        @Kris-Fre-en-Daan
        Beste Kristel, Frederique en Danique,

        Helaas kan ik jullie niet helpen met een proef aan de hand van gaschromatografie. Dit soort analyse apparatuur stellen wij niet beschikbaar voor middelbare scholieren.
        Ik kan jullie wellicht wel helpen met het bedenken van een proef die jullie op school kunnen uitvoeren. Als jullie iets meer toelichting kunnen geven over jullie PWS dan kunnen we daar samen wel uitkomen. Wat zijn bijvoorbeeld jullie hoofd- en deelvragen?

        Met vriendelijke groeten,
        Sanne

        Scheikunde en Biologie
        PWS TU Delft

        1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
        • K
          Kris Fre en Daan
          voor het laatst aangepast door

          Bedankt voor de reactie.

          Dit zijn onze vragen. We gaan op school zelf het cacaogehalte bepalen met behulp van de soxhlet en titratie.

          Hoofdvraag: Hoe bepaal/controleer je het cacaogehalte in pure chocolade?
          Deelvragen:
          Wat wordt er bedoeld met het cacaogehalte in chocola? (waaruit bestaat cacao).
          Hoe bepaal je het vetgehalte in chocola?
          Hoe bepaal je het suikergehalte in chocola?
          Kun je het cacaogehalte bepalen door middel van chromatografie?
          Is het mogelijk om een experiment voor te schrijven voor de bepaling van cacao, uitvoerbaar voor middelbare scholieren?

          1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
          • Sanne NielsenS
            Sanne Nielsen
            voor het laatst aangepast door

            @Kris-Fre-en-Daan
            Beste Kristel, Frederique en Danique,

            Ik heb even voor jullie gezocht of het mogelijk is om iets uit te voeren op school, maar ik ben bang dat dat niet gaat lukken.
            Jullie hebben of analyse apparatuur nodig, en dat heeft jullie school niet, of je zult de cacao van de rest moeten scheiden en dat gaat niet lukken. Dit is omdat er zoveel ingrediënten, met uiteenlopende fysische eigenschappen, met elkaar gemengd zijn. Het is niet mogelijk om iets te vinden waar alleen de cacao eruit zou komen.

            Met vriendelijke groeten,
            Sanne

            Scheikunde en Biologie
            PWS TU Delft

            1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
            • K
              Kris Fre en Daan
              voor het laatst aangepast door

              Weet je een manier om suiker uit een suikeroplossig te halen. Wij dachten zelf aan een titratie maar weten niet welke stof we dan in de buret moeten stoppen.

              Kristel, Frederique en Danique

              Sanne NielsenS 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
              • Sanne NielsenS
                Sanne Nielsen @Kris Fre en Daan
                voor het laatst aangepast door

                @Kris-Fre-en-Daan
                Titratie is een methode waarmee je de concentratie van een stof kan bepalen. Het is geen scheidingsmanier. De makkelijkste manier om suiker uit een oplossing te halen is door de oplossing in te dampen omdat het water verdwijnt en de suiker achter blijft. Het probleem ontstaat als er meerdere stoffen in je oplossing zitten die ook in water oplossen. Dan moet je gaan kijken naar de oplosbaarheid van de stoffen.
                Als suiker het best oplosbaar is dan zal dit als eerst oplossen. Door een minimale hoeveelheid water toe te voegen kun je het meeste suiker oplossen en minder van de rest.

                Scheikunde en Biologie
                PWS TU Delft

                1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                • First post
                  Last post
                Copyright © 2016 NodeBB Forums | Contributors