Werkzame stoffen in zonnebrandcrème


 • PWS TU Delft Team

  Wij zijn Joëlle en Lotte en zitten in VWO6.

  Wij hebben als PWS onderwerp gekozen voor zonnebrandcrème. Wij wilden de belangrijkste werkzame stoffen uit zonnebrandcrème scheiden door middel van massaspectrometrie en andere analysemethodes. Wij hadden al contact op genomen met de Universiteit van Amsterdam, omdat we familie hebben die daar werkt. Wij hadden hen een bestand gestuurd waarin wij uitlegden wat wij van plan waren. Helaas hebben wij gister te horen gekregen dat het toch wat ingewikkelder is dan we dachten en dat bovendien de kosten erg hoog liggen.
  Hier een stuk van de e-mail die wij kregen.

  Ik ben bij onze chemisch-analyse specialist (hij heet Hakan) geweest om dit te overleggen. Hij vond het erg leuk overigens. Hij (glimlachend) kwam met de volgende uitleg;

  Het is niet eenvoudig wat jullie willen doen, los van de kosten. Er komt veel kijken bij het analyseren van de werkzame stoffen in een complexe samenstelling. Hoewel massaspectometrie een geschikte methode is voor moleculen van 50-500 dalton, is het niet zo dat je even een druppel crème inbrengt en een lijstje met werkzame stoffen eruit krijgt en dat dat in 1 middagje klaar is. Hiervoor heb je een zogenaamde “small-molecule” database nodig die jou precies kan vertellen welke stof bij welke piek hoort (een piek komt meestal overeen met het unieke gewicht van een molecuul/organische verbinding/eiwit). Zo’n database hebben wij helaas niet.
  Beperkende factor van massaspectometrie is dat het (bij ons) niet kwantitatief is. Je kunt dus niet bepalen hoeveel van elke werkzame stof er aanwezig is, je kunt alleen zeggen dat het aanwezig is.
  Om het eenvoudiger te maken zou je kunnen focussen op 1 stof, en dat vergelijken tussen de verschillende crèmes. Nadeel hiervan is dat je een goede extractiemethode moet hebben om die ene stof te scheiden en vervolgens te analyseren. Ook niet echt eenvoudig helaas.
  Uiteraard kwamen de kosten ook naar voren. Voor een uitgebreide analyse van de stoffen in zonnebrandcreme is hij naar inschatting 3 weken full-time bezig. Tesamen met het gebruik van de apparatuur en andere benodigdheden, kom je al snel uit op een bedrag van ergens tussen de 6000-10000 euro. Dat kunnen wij ons helaas niet veroorloven.
  Maar nu, hoe meer hij er over sprak, hoe leuker hij het begon te vinden, en kwamen we met de volgende opties:

  • Wat we (hij) daarnaast wel kan doen is een eenvoudige analyse op zonnebrandcreme waarbij je als resultaat een grafiek krijgt met hoogstwaarschijnlijk allerlei pieken. Je kunt dan, op basis van het gewicht van bekende stoffen, bepalen of je die stoffen terug kunt vinden. Dat is redelijk goedkoop en kost niet zo heel veel tijd en dit zouden jullie samen met hem kunnen doen. Hiervoor heeft de creme wel wat voorbehandeling nodig zoals het verwijderen van allerlei zouten en metalen (zinkoxide zul je dan dus niet terug vinden in je analyse).

  Nu is onze vraag eigenlijk of het bij jullie op de Universiteit wel mogelijk is om uit te voeren? Of dat jullie misschien een goed alternatief hebben.
  In de bijlage een bestand die beschrijft wat wij willen gaan voor ons PWS.

  Alvast heel erg bedankt!
  Met vriendelijke groet, Joëlle Koning en Lotte Bodewes


 • PWS TU Delft admin

  Beste Joëlle en Lotte,

  Ik ga even kijken naar jullie vraag en zal hier morgenmiddag even op antwoorden.

  Groetjes,
  Sanne


 • PWS TU Delft admin

  Beste Joëlle en Lotte,

  Klopt deze proef is ook te ingewikkeld om hier uit te voeren. Om deze onderzoeksvraag van jullie te antwoorden kun je beter literatuur onderzoek doen. Wat zouden jullie nog meer willen onderzoeken over dit onderwerp? Daar kunnen we misschien een andere proef bij bedenken.

  Groetjes,
  Sanne


 • PWS TU Delft admin

  Beste Joëlle en Lotte,

  Jullie kunnen de informatie sturen naar info@scholierenlab.nl.


 • PWS TU Delft Team

  Beste Sanne,

  Is het mogelijk om u persoonlijk ons plan te sturen? Wij willen dit liever niet openbaar zetten.
  Wij hebben inmiddels enkele deelvragen, een hoofdvraag en een experiment bedacht. Graag zouden wij willen weten wat jij er van vindt en of je nog andere ideeën hebt.

  We mogen trouwens geen literatuuronderzoek doen als PWS, het is bij ons op school verplicht om daadwerkelijk een experiment te doen. Vandaar dat het allemaal wat ingewikkelder is.

  We horen graag snel van je!

  Groetjes, Joëlle en Lotte


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.