fenylethylamine in chocolade • Voor ons PWS willen wij de hoeveelheid fenylethylamine in verschillende soorten en merken chocolade meten. Wij vroegen ons af of iemand een manier weet om dit te meten en welke materialen we hiervoor nodig hebben.


 • PWS TU Delft admin

  Beste scholier,

  Je opzet en deelvragen zien er heel goed uit. Voor deelvragen 3, 4, en 5 zul je analyse methodes nodig hebben. Dit onderzoek zal niet mogelijk zijn om hier in Delft uit te voeren, maar als het bij een andere universiteit lukt of een fabrikant kan de informatie geven moet het wel lukken.
  Voor het materiaal en de methode zul je bij degene moeten zijn die jullie kan helpen. Naar mijn inschatting zal het wel moeilijk zijn om hulp te krijgen omdat dit een ingewikkelde analyse is.

  Als jullie nog vragen hebben over iets anders dan de proef kunnen jullie altijd bij mij komen.

  Groetjes,
  Sanne • Hoofdvraag: Van welke chocolade wordt je het gelukkigst?
  Deelvraag 1: Wat zijn de belangrijkste bestanddelen van chocolade?
  Deelvraag 2: Welke stoffen in chocolade zorgen ervoor dat je geluk ervaart. En hoe gaat dit in zijn werk?
  Deelvraag 3: Wat is het verschil in het ervaren van geluk tussen pure, melk en witte chocolade.
  Deelvraag 4: Bij welk merk chocolade ervaar je het meeste geluk?
  Deelvraag 5: Kunnen wij chocolade ontwikkelen dat voor nog meer geluk zorgt?
  Onderzoeksplan:
  In ons profielwerkstuk willen wij uitzoeken welke chocolade voor de meeste geluk ervaring bij de mens zorgt. Hiervoor gaan wij eerst uitzoeken welke stoffen zich in chocolade bevinden en welke van deze stoffen nou ervoor zorgen dat je geluk ervaart. Ook gaan wij behandelen hoe dit proces (van chocolade eten naar een geluksgevoel) in zijn werk gaat. Wanneer dit duidelijk is gaan wij aan ons experiment werken.
  Eerst willen we kijken in welk soort chocolade (puur, melk, wit) zich het meeste van de stof bevindt die voor het geluksgevoel zorgt. Hiervoor hebben wij al met verschillende universiteiten en fabrieken contact opgenomen. Wanneer dit bekend is willen wij van deze soort chocolade (puur, melk, wit) verschillende merken gaan vergelijken. Bij welk merk is het geluksgevoel in deze soort chocolade het grootst?
  Wanneer er nog voldoende tijd over is willen wij gaan experimenteren met het zelf maken van chocolade. Kunnen wij een grotere hoeveelheid stof toevoegen waardoor er nog meer geluk wordt ervaren?

  Kunt u hier iets mee?


 • PWS TU Delft admin

  Beste scholier,

  Laten we beginnen bij het begin. Wat wil je onderzoeken, wat is je hoofdvraag van je PWS? Het je daarnaast al een idee welke aspecten je hiervan wil onderzoeken, in de vorm van je deelvragen? Ik kan je namelijk beter helpen als ik een beeld heb van wat je wil onderzoeken.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.