Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login

    Aspartaam en sacharose

    Drinkwater, voedsel & dranken
    2
    16
    13816
    Meer berichten laden...
    • Oudste berichten bovenaan
    • Meest recente berichten bovenaan
    • Meeste stemmen
    Reageren
    • Reageren als onderwerp
    Aanmelden om te reageren
    Dit onderwerp is verwijderd. Alleen gebruikers met beheerrechten op onderwerpniveau kunnen dit inzien.
    • L
      LisanneFeenstra
      voor het laatst aangepast door

      Hallo!

      Heel erg bedankt voor jouw snelle reactie. Wij hebben jouw tips opgenomen in onze deelvragen en wij hebben ze nu als volgt geformuleerd:

      Invloed op het lichaam

      • Wat zijn de stoffen sacharose en aspartaam en welke concentraties zijn schadelijk?
      • Hoe werkt de omzetting van sacharose en aspartaam in het lichaam en is er een overeenkomst?
      • Wat gebeurt er in het lichaam in aanwezigheid van sacharose en wat in aanwezigheid van aspartaam? (o.a. kijken naar gebit) (>> proefje met tanden in bepaalde oplossingen, hoe boost je bacteriën na die zich normaal gesproken bevinden in de mond)

      Voeding

      • Wat zijn gehalten aspartaam en sacharose in bepaalde producten? (>> praktisch onderzoek d.m.v. titreren of UV-spectrometrie.)
      • Hoeveel mg sacharose krijgt men gemiddeld op een dag binnen? (>> d.m.v. enquête?)

      Algemeen

      • Waarom zijn zoetstoffen zoet? (OH-groepen?)
      • Wat gebeurt er als aspartaam verwarmd wordt? (Valt uit elkaar en verliest zoetheid?)

      Ik hoop dat deze deelvragen wat beter zijn. Weet jij toevallig hoe we een experiment hiervoor op kunnen zetten? Wij dachten zelf aan een experiment over de invloed op het gebit en de concentratie door middel van een spectrometer.

      Alvast heel erg bedankt.

      Hartelijke groeten,

      Banu en Lisanne

      1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
      • Sanne NielsenS
        Sanne Nielsen
        voor het laatst aangepast door

        @LisanneFeenstra
        Beste Banu en Lisanne,

        Jaa deze deelvragen zijn erg goed. Niet op aan te merken.

        De proeven over invloed op het gebit en bacterien kunnen erg interessant zijn. Van deze proeven schat ik in dat ze goed uitvoerbaar zijn en dat kan zelfs bij jullie op school. Ik kan jullie wel een beetje helpen met het maken van een proefschrift hiervoor. Wat hadden jullie voor dezze proef in gedachte? Willen jullie alleen sacharose en aspartaam vergelijken of ook ten opzichte van suiker? Wellicht willen jullie een voedingsproduct dat de zoetstoffen bevat en die vergelijken met de suiker variant.
        De proef over concentratie meten is moeilijk haalbaar. Het is een ingewikkelde en dure proef. Maar hopelijk zijn de eerste twee proeven genoeg.

        Groetjes,
        Sanne

        Scheikunde en Biologie
        PWS TU Delft

        1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
        • L
          LisanneFeenstra
          voor het laatst aangepast door

          Beste Sanne,

          Sorry voor onze late reactie. Wij hebben de proef over de concentratie meten geprobeerd uit te voeren. Dit is echter mislukt, omdat we op school alleen gebruik konden maken van een spectrometer die de gegevens van het absorptiegebied van aspartaam niet kan meten. Het experiment over het gebit mogen we wel doen van onze pws-begeleider, maar ze verwacht dat dit experiment niet veel nieuwe gegevens zal opleveren.

          Nu lijkt het ons interessant om te kijken naar de omzetting van aspartaam in het lichaam. Aspartaam wordt, als het goed is, omgezet in asparaginezuur, fenylalanine en methanol door middel van de spijsverteringsenzymen peptidase en esterase. Nu willen we hier een proefschrift voor maken, maar we vroegen ons in eerste instantie af of jij denkt dat het mogelijk is om deze omzetting na te bootsen.

          Met vriendelijke groeten,

          Banu en Lisanne

          1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
          • Sanne NielsenS
            Sanne Nielsen
            voor het laatst aangepast door

            @LisanneFeenstra
            Beste Banu en Lisanne,

            Ik zou niet uit mijn hoofd weten of dit kan worden gedaan. Hiervoor ik even wat literatuur gaan zoeken. Hebben jullie zelf al wat kunnen vinden over deze reacties?

            Ik zal proberen over een paar dagen wat meer informatie over de omzettingen te hebben en dan kunnen we aan de hand van wat ik heb (en jullie hebben) kijken of het haalbaar is.

            Groetjes,
            Sanne

            Scheikunde en Biologie
            PWS TU Delft

            1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
            • L
              LisanneFeenstra
              voor het laatst aangepast door

              Hallo!

              Bedankt voor je reactie! Wij hebben geprobeerd informatie te verzamelen over onderzoeken naar methanol wat ontstaat uit aspartaam, maar tot veel documenten die deze onderzoeken beschrijven, hebben wij geen toegang. Wij hebben contact gezocht met Dr. Monte en hij vertelde ons dat methanol wordt afgesplitst in de darmen van aspartaam door het enzym chymotrypsine uit de alvleesklier. De andere twee aminozuren die afsplitsen van aspartaam worden net zoals alle andere aminozuren verwerkt in het lichaam.

              Nu lijkt het ons heel erg interessant om door met behulp van dit enzym methanol af te splitsen van aspartaam en methanol dan aan te tonen met behulp van een spectrometer. Nu weten we niet of dit mogelijk is, maar misschien had jij een goed onderzoek of proefschrift van een onderzoek hiernaar kunnen vinden?

              Alvast bedankt!

              Met vriendelijke groeten,

              Lisanne Feenstra

              1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
              • Sanne NielsenS
                Sanne Nielsen
                voor het laatst aangepast door

                @LisanneFeenstra
                Beste Lisanne,

                Ik ga mezelf over inlezen over dit en ik kan waarschijnlijk wel veel van de artikelen lezen met mijn universiteitsaccount. Ik zal woensdag op jullie vraag terugkomen.

                Groetjes,
                Sanne

                Scheikunde en Biologie
                PWS TU Delft

                1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                • Sanne NielsenS
                  Sanne Nielsen
                  voor het laatst aangepast door

                  Beste Scholier,

                  Ik ben de aankomende dagen afwezig. Ik zal begin volgende week een antwoord op je vraag hebben.

                  Alvast bedankt voor het begrip.
                  Groetjes,
                  Sanne

                  Scheikunde en Biologie
                  PWS TU Delft

                  1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                  • Sanne NielsenS
                    Sanne Nielsen
                    voor het laatst aangepast door

                    @LisanneFeenstra
                    Ik heb helaas niets kunnen vinden voor jullie. Veel artikelen zijn heel oud en hebben het wel over dat methanol wordt gemaakt van aspartaam of in hogere concentratie aanwezig is wanneer iemand het gebruikt. Er is niet echt te vinden over hoe de reactie precies plaatsvind.
                    Dit artikel gaat over het aantonen van aspartaam met behulp van een enzym die het omzet in methanol. Ik weet alleen niet of jullie aan het enzym zouden kunnen komen voor de proef.

                    Groetjes,
                    Sanne

                    Scheikunde en Biologie
                    PWS TU Delft

                    1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                    • L
                      LisanneFeenstra
                      voor het laatst aangepast door

                      Hallo,

                      Bedankt voor je reactie! Wij hebben te moeilijk gedacht, want aspartaam breekt al af bij temperaturen boven de 40 *C en hierbij komt methanol vrij. We wilden dit aantonen dmv destilleren, maar dit ging niet helemaal goed. Omdat de aantoning van methanol niet helemaal lekker loopt en de tijd begint te dringen, willen we misschien gaan kijken naar de productie van aspartaam. Er bestaat een proefschrift voor deze productie van de TU Delft, dus wij vroegen ons af of het mogelijk is om dit te kunnen doen op de TU Delft of in een anders lab. Is dit mogelijk denk je ?

                      Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten,

                      Lisanne Feenstra en Banu Alkashaf

                      1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                      • Sanne NielsenS
                        Sanne Nielsen
                        voor het laatst aangepast door

                        @LisanneFeenstra
                        Hebben jullie dit proefschrift en kunnen jullie deze wellicht sturen?

                        Dan zou ik even voor jullie kunnen kijken, maar ik kan niets beloven.

                        Groetjes,
                        Sanne

                        Scheikunde en Biologie
                        PWS TU Delft

                        1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                        • L
                          LisanneFeenstra
                          voor het laatst aangepast door

                          Hoi!

                          Dit is de link naar het proefschrift, het is wel al een beetje gedateerd, maar misschien is dit wel goed uitvoerbaar: https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:7867b470-2909-43ea-bc3a-c625cff184cd

                          We gaan zoeken voor meer informatie. Bedankt alvast!

                          Groetjes

                          1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                          • Sanne NielsenS
                            Sanne Nielsen
                            voor het laatst aangepast door

                            @LisanneFeenstra
                            Ik heb een vraag uitstaan bij iemand op de TU Delft om te zien of er iets mogelijk is.

                            Groetjes,
                            Sanne

                            Scheikunde en Biologie
                            PWS TU Delft

                            1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                            • L
                              LisanneFeenstra
                              voor het laatst aangepast door

                              Hoi!

                              Heb je toevallig al iets gehoord of het mogelijk is dat wij de synthese van aspartaam kunnen uitvoeren in een laboratorium ?

                              Groetjes, Banu Alkashaf en Lisanne Feenstra

                              1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                              • Sanne NielsenS
                                Sanne Nielsen
                                voor het laatst aangepast door

                                @LisanneFeenstra
                                Ik heb vandaag een reactie gehad van de professor dat het helaas niet gaat lukken. Dit komt omdat het een enzymatische katalyse is en dit heel ingewikkeld is, de proef gaat dagen duren onder intensieve begeleiding. En de belangrijkste reden is omdat de reactie redelijk giftig blijkt te zijn. Om deze zelfde reden is de laatste aspartaam fabriek in Nederland meer dan 10 jaar geleden gesloten.

                                Sorry jongens :(

                                Scheikunde en Biologie
                                PWS TU Delft

                                1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                                • First post
                                  Last post
                                Copyright © 2016 NodeBB Forums | Contributors