Energie uit getijdenbeweging
-
Ons pws houdt zich bezig met energie uit getijdenbeweging. Omdat onze school hier weinig mee kan op het gebied van practica, zouden wij het graag willen proberen om practica te doen bij de TU Delft. Wij hebben een paar practica bedacht, maar zouden onze practica zo kunnen aanpassen aan de mogelijkheden die er bij de TU Delft zijn. Is het mogelijk om een practicum te doen bij de TU Delft en wat zijn de mogelijkheden op dit gebied om te onderzoeken?
met vriendelijke groet,
Rafael van Hees en Wessel Vrijmoeth
-
Hoi Noor,
We zouden graag proeven willen doen, waarmee we belangrijke componenten die het rendement beïnvloeden aantonen. We denken dan aan: wat doet het hoogteverschil, wat doet het stromingsdebiet, wat doet het verschil in turbine (/schroef/schoepenrad).
of/en
We zouden (ook) graag proeven willen doen die aantonen wat het beste ontwerp voor zo'n installatie is. Bij verschillende installaties denken we aan: eerst het water in een bassin laten stromen bij vloed en er energie uit opwekken als het water uit het bassin stroomt of bij grote oppervlakte wateren, bij vloed het water naar binnen laten stromen en er op dat moment energie uit halen en het omgekeerde voor eb.Dit zijn de proeven waar we aan denken. Wij hebben ze nog niet gespecificeerd omdat we nog geen idee hebben met welke materialen wij tot onze beschikking hebben.
Voor de rest zijn de berekeningen die zich hier mee bezig houden heel lastig. Wij zouden het fijn vinden om daar met iemand over te praten, als dat kan.Groetjes,
Rafael en Wessel
-
Ha jongens,
Jullie hebben nu je onderzoek iets duidelijker vorm gegeven, maar ik mis toch nog de echte hoofdvraag. Of lijkt dat op 'Welke componenten binnen de beinvloeden het rendement?'? Want dat is nog echt te vaag. Het lijkt er in eerste instantie op dat jullie iets willen onderzoeken, maar het ontwerpen van iets wordt ook meegenomen. Probeer hier onderscheid in te maken, want dat beinvloedt ook de proef. Kies voor of ontwerpen of onderzoeken als hoofdkeuze.
Daarbij moeten jullie rekening houden met dat de stromingen langs de kust, die de meeste energie zouden kunnen opwekken, niet alleen door wind- en getijden komen, maar veelal wordt veroorzaakt door het breken van golven. En zodra je met deze golven gaat rekenen kom je weer in een heel nieuw deel van de vloeistofmechanica.
Jullie zullen een onderscheid moeten gaan maken in deze verschillende manieren van het opwekken van energie dmv water, anders zal jullie pws enorm groot en omslachtig worden. Richt je op 1 ding en sluit in je hoofdvraag daarbij dingen uit.
Bij getijdenenergie wordt er vaak gebruik gemaakt van het hoogteverschil tussen twee waterniveaus, dit kan de waterkracht genoemd worden. Hierbij hangt de hoeveelheid energie af van de massa die door de zwaartekracht van een bepaalde hoogte valt. Denk bij een proef hierbij aan; water op twee verschillende niveaus waarbij de ene bak leegstort in de andere. Wat is de snelheid en hoeveelheid water? De massa is simpel te meten.
Golfslagenergie draait juist om het hoogteverschil tussen twee golfhoogtes.In welke berekening zijn jullie nu verwikkeld? Daar zou ik inderdaad bij kunnen helpen. Wat proeven betreft; denk creatief. Je kunt veel meer zelf doen, dan je in eerste instantie denkt. Zelf met bakken water werken, debiet bereken, waterhoogtes, golfsnelheid; het zijn enkele grootheden die goed zelf te berekenen zijn.
Veel succes voor nu.
Als er nog vragen zijn hoor ik ze graag!
Gr,
Noor -
Ha Rafael en Wessel,
Wat een leuk idee om jullie pws over getijdenbewegingen te doen, er is hartstikke veel informatie over te vinden dus aan theorie geen tekort. Wel ben ik eerst benieuwd naar jullie onderzoeksvraag en deelvragen, want wat gaan jullie precies onderzoeken? Dit moet ook terugkomen in het practicum natuurlijk.
De mogelijkheden om practica op de TU te doen zijn beperkt. Gelukkig kunnen jullie zelf een heel eind komen om het een en ander te onderzoeken. Hier kunnen we samen wel naar kijken.Dus als jullie mij iets meer informatie sturen en jullie eerste practica-ideetjes, kunnen we samen de verschillende mogelijkheden onderzoeken.
Groetjes,
Noor -
beste Noor,
Door vakantie en SE-week wat later dan gewoonlijk. Beter nu dan nooit :)
Wij zijn misschien wat onduidelijk geweest met het laten weten op welk gebied wij onderzoek willen doen. Wij willen graag ons onderzoek beperken tot het energie halen uit de beweging van eb en vloed. Wij willen het dus niet over wind- of golfenergie hebben.
Wij hebben al een paar ontwerpen van installatie uitgedacht. Als het over een ontwerp gaat in het gedeelte hieronder, dan bedoelen wij een van de ontwerpen die we hebben uitgedacht.Onze hoofdvraag luidt: Welke ontwerp van installatie van het winnen van energie uit de beweging van eb en vloed, kan het goedkoopst energie opwekken. Deelvragen hierbij zijn: Wat zijn belangrijke factoren die het rendement beïnvloeden? Wat zal het verwachte te behalen rendement zijn? Welke ontwerp installatie is het goedkoopst om te realiseren?
De eerste 2 deelvragen zijn goed te onderzoeken in practica. Het laatste deelonderwerp berust op onderzoek.
Hebben wij het nu goed genoeg geformuleerd? Is het duidelijk?
Groeten,
Rafael en Wessel
-
De eerste 2 deelvragen zijn goed te onderzoeken in practica. Het laatste deelonderwerp berust op onderzoek.
-
Ha jongens,
Jullie zijn nu een heel eind op weg en het klinkt goed. Zien jullie nu ook dat jullie een richting hebben gekozen met jullie hoofdvraag? De vraag is niet te globaal en duidelijker afgebakend dan jullie eerste vraag. Hierdoor is hij niet te breed en voor jullie mogelijk om uit te zoeken in de tijd die jullie hebben. Vergeet bij de deelvragen niet nog een inleidende vraag te stellen over wat getijdenbewegingen precies zijn. Jullie zitten nu namelijk al helemaal in het onderwerp, maar jullie lezers nog niet. Daarbij mag je bij de conclusie hooguit informatie gebruiken die jullie in het werkstuk gezet hebben. Houd hier rekening mee. Als je nu voor jezelf nagaat hoe de conclusie er ongeveer uit gaat zien, missen jullie dan nog informatie?
Zoals eerder gezegd zijn de mogelijkheden van proefen doen op de TU beperkt, helaas. Wat voor ideeen voor opstellingen hebben jullie nu? Het zal lastig blijken zelf een kleine turbine te bouwen en te testen omdat jullie een zekere watersnelheid nodig hebben en een kleine diepte. Kijk of je met behulp van een dynamo kunt kijken of je daar energie uit kan opwekken. Er bestaan verschillende bedrijven die hier mee werken en waar jullie mogelijk langs kunnen gaan! Tocardo is een van de eerste nederlandse bedrijven dat energie haalt uit deze getijdenbewegingen, en op hun site staat veel informatie over hun turbines. Dit is een ingewikkeld artikel, maar er staan enkele basisformules in die jullie een eind op weg kunnen helpen.Als er vragen zijn, hoor ik ze graag!
Succes!
Gr,
Noor