Stabiliteit van een zeilboot
-
hallo, wij doen ons Pws over de stabiliteit van een zeilboot.
We hebben afgelopen najaar al proeven gedaan met de boot en gaan nu aan de berekeningen beginnen.
Zou iemand ons daar informatie over kunnen geven, aangezien er op internet weinig nuttigs over te vinden is.bij voorbaat dank,
jeroen
-
Hoi Jeroen,
Het idee van de verplaatsting is dat je de massa's van het midden van het schip verplaatst naar de zijkant waardoor het schip helling krijgt. Je begint dus met alle massa's aan boord te plaatsen, in het midden van het schip, zodat het schip geen helling heeft. Dan verplaats je de massa's om de beurt naar bakboord en meet de helling. Dat is de verplaatsing waar ze het over hebben. Hebben jullie dat gedaan? Of hebben jullie elke keer vanaf de wal een massa aan boord gezet. Want dan klopt het niet, want doordat je er telkens een nieuwe massa opzet gaat het schip ook steeds dieper liggen. Dus als jullie dat niet hebben gedaan, dan is het beste dat jullie de test opnieuw doen. Maar als dat niet mogelijk is, kan je aannemen dan de verplaatsing van het midden van het schip naar de bakboord kant is. Dan is jullie meting alleen niet heel naurkeurig. En in de pdf file die ik had gepost staat veel info, dus daar zou ik als ik jullie was nog even naar kijken.
Succes, laat even weten hoe het verder gaat.
Groetjes
Thijs -
Wij willen graag de aanvangstabiliteit uitrekenen maar we weten niet precies hoe we dat moeten doen. We hebben een formule gevonden in een stabiliteitsrapport van Kamper Kogge waarin de G'M uitgerekend wordt. Maar daar staat verplaatsing in de formule en dat hebben wij niet. Wij hebben de volgende proef uitgevoerd:
we hebben vaten water van 32 kg stuk 1 voor 1 aan de BB zijde van het schip geplaatst en per vat de helling gemeten. We missen dus de factor verplaatsing in de formule omdat we alles aan BB hebben geplaatst. Hoe kunnen wij dit oplossen?
alvast bedankt,
groeten Jeroen
-
hoi Thijs,
de link van wikipedia hadden we zelf al gevonden, maar het pdf bestand is erg handig. We zullen er nog wel even doen voor dat we zo ver zijn dat we het in zoverre snappen dat we het toe kunnen passen op mijn etap.
groeten jeroen
-
Hoi Jeroen,
Ik heb hier twee links waar je waarschijnlijk wel wat aan hebt en een deel van het hydromechanica 1 dictaat van maritieme techniek geschreven door dhr J.A Keuning. Als je nog uitgebreider info wilt over stabiliteit, dan kan ik je een ander dictaat geven, maar dat heb ik nu nog niet digitaal. Maar je moet maar even laten weten als je dat nodig hebt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stabiliteit_(schip)
Groetjes
Thijs