afbraak ozonlaag
-
Voor mijn pws heb ik het over het gat in de ozonlaag. Nu snap ik niet hoe de reactie tussen ozon en de CFK's verloopt. Zou iemand dit gedetailleerder willen uitleggen? Op deze site zie je de basis reactie vergelijking: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chloorfluorkoolstofverbinding
Vriendelijke groet,
Louise -
@louiseroos
Hoi Louise,Ten eerste excuses voor de late reactie!
Wat een goede vraag. Het is ook een ingewikkeld onderwerp. Cfk's hebben invloed op de ozonlaag, omdat ze zorgen voor afbraak. Een CFK is namelijk een koolwaterstof waar de waterstofatomen zijn vervangen door chloor en fluor. Chloor en fluor zijn vrij stabiele atomen en komen dus makkelijk los van de koolstof. Dat gebeurt in de ozonlaag ook door de UV-straling daar. Dan zitten er dus losse chloor en fluor atomen in de ozonlaag. Ozon is een molecuul dat graag een halogeen accepteert, omdat het dan een stabieler atoom is. Het werkt dan alleen niet meer zoals ozon zou doen, waardoor er een gat in de ozonlaag kan ontstaan.
Maakt dit het iets duidelijker voor je? Als je nog vragen hebt hoor ik dat graag.
Groetjes,
Bjorn -
Beste Bjorn,
heel erg bedankt voor je antwoord!
We hebben nog een vraag, weet jij misschien een proefje dat we kunnen uitvoeren, wat over het gat in de ozonlaag gaat?Vriendelijke groet,
Louise -
Hoi Louise,
Je zou kunnen kijken naar het effect van de ozonlaag op bijvoorbeeld plantengroei. Als je namelijk de condities van de ozonlaag weet na te bootsen kan je de plantengroei analyseren om zo te kijken wat voor effect de ozonlaag heeft. Je zou bijvoorbeeld een ozonlaag kunnen creëren met een plastic doorzichtige beker of met plasticfolie als een dakje over de plant heen.
Je zou dan dus 2 planten (idealiter meer natuurlijk) kunnen gebruiken. Dan gebruik je bij 1 de 'ozonlaag' en bij de ander niet. Als je ze dan op de zelfde manier behandeld en belicht kan dit je informatie geven over de invloed van een 'ozonlaag' als beschermlaag.
Klinkt dit als iets en snap je wat ik bedoel? Anders hoor ik het graag!
Groetjes,
Bjorn