Dag @lennardd,
Dank voor je reactie. Dit is het schema van ons circuit:
Dit is een plaatje dat ik zo even snel van internet kon halen, ik heb op het moment geen toegang tot ons materieel en aantekeningen.
Wij gebruiken een regelbare spanningsbron die we gewoonlijk rond de 9v zetten. Onze weerstand is 47k ohm en wij gebruiken een secundaire spoel van zon 1000 windingen en een primaire van 4, maar dat laatste hebben we vaak veranderd tot hoop op beter resultaat.
https://www.youtube.com/watch?v=AehL3BodduE&t=248s
Hier is veel over het circuit verteld en we gebruiken ook wat daar geadviseerd werd.
Het idee is dus dat wanneer de stroom gewoon loopt, de primaire spoel een magnetisch veld ontwikkeld, wat voor inductiespanning zorgt in de secundaire spoel. De spanning van de secundaire spoel moet dan de transistor uitschakelen waardoor er ook geen stroom meer door de primaire spoel loopt. Omdat nu de secundaire spoel geen spanning meer opwekt, de primaire spoel zorgt niet meer voor de magnetische inductie, zou de stroom gewoon weer moeten gaan lopen en het hele verhaal herhaalt zich.
Dit gebeurd helaas niet (waarneembaar) bij ons. Componenten doormeten hebben we inderdaad al gedaan, we hebben toen best wat spullen moeten weggooien, nu zou alles moeten werken. we hebben ook veel geëxperimenteerd met verschillende weerstand en windingen van de eerste spoel. De secundaire spoel hebben we op een moment zelf nieuw gemaakt met dunner draad. Alle spoelen hebben we getest met een wisselspanningsbron. We hebben niet echt een magnetische veldsterkte meter maar met behulp van een kleine spoel van een aantal windingen met een LEDje eraan kunnen we wel degelijk de draadloze energie merken als we onze secundaire spoel op wisselspanning aansluiten. Ook hebben we een weekijzeren kern geprobeerd. Eerst was het idee dat de secundaire spoel te weinig feedback kreeg van het magnetische veldje, nu dachten we dat te kunnen oplossen met dunner draad maar we zien geen verschil. Maandag kan ik meer foto's sturen van ons project en nog wat ideeën die we hadden geprobeerd om te kijken of het inderdaad toch werkte maar niet sterk genoeg was voor een spaarlampje. We hebben het idee dat we iets heel sufs over het hoofd zien, vooral omdat het zo ontzettend makkelijk lijkt te zijn en veel mensen het hebben gedaan op internet. Een kleine search op youtube bijvoorbeeld en je hebt al zo'n 10 video's over het circuit.
We hopen dat je ons kan helpen.
Groetjes,
Wouter Moonen