Beste Coco,
Bedankt voor het vragen. Weet je al of ik de proef in Delft kan uitvoeren?
Willem Vlasblom,
Beste Coco,
Bedankt voor het vragen. Weet je al of ik de proef in Delft kan uitvoeren?
Willem Vlasblom,
Beste Coco,
Een van de dingen waar ik aan dacht was het experiment wat de ontdekker van supergeleiding ook heeft uitgevoerd. Een elektrische stroom voor een langere tijd laten lopen door een ring van de mogelijke supergeleider, met een naald het opgewekte magnetische veld meten en kijken of deze naald van richting veranderd over een bepaalde tijd. Als de naald niet van richting veranderd, dan is de elektrische stroom niet afgenomen. Als dat zo is, dan is de weerstand van de stof 0 en is de stof dus een supergeleider.
Een andere mogelijkheid is een weerstandsmeter of een spanningsmeter gebruiken om de weerstand te bepalen. Dit heeft als nadeel dat deze meter zelf ook weerstand heeft, maar misschien zou het mogelijk zijn om hiervoor te corrigeren.
De derde methode zou inderdaad zijn om te kijken of de stof een magnetisch veld creëert.
Beste Coco,
Ik zou willen meten met stoffen waarvan het al bekend is dat ze supergeleidend zijn, om dan te bekijken of je met verschillende methodes dit kan aantonen. Hiervoor zou ik meerdere methodes willen gebruiken. Met de resultaten kan ik dan kijken of de verschillende methodes inderdaad goed kunnen aantonen dat de stof een supergeleider is.
Het liefst zou ik dit op twee of drie supergeleiders testen en op een of twee niet-supergeleiders. Dit om te kijken of de bedachte methodes inderdaad altijd werken en niet fout aangeven of een stof supergeleider is.
Willem,
Beste Coco Polderman
Is het bij jullie ook mogelijk om aan iets anders te meten, dan met de zweeftrein?
Het liefst zou ik op meerdere manieren willen bepalen of een stof supergeleidend is, om dan te kijken welke van deze methodes betrouwbaar is.
Willem,
Beste Thom,
Die vorige vraag was inderdaad geen goede vraag. Ik heb in de zomervakantie nagedacht over een betere vraag. Graag zou ik de volgende vraag willen onderzoeken: Hoe kan betrouwbaar bepaald worden of een stof een supergeleider is?
Ik zou graag willen weten of hiervoor de mogelijkheid bestaat.
Met vriendelijke groet,
Willem Vlasblom,
Beste TU-Delft,
Ik zit op dit moment in het vijfde jaar op het vwo. Ik ben van plan mijn PWS te doen over supergeleiding, met als hoofdvraag wat is het verband tussen weerstand en de temperatuur van een supergeleider, rond de temperatuur, waar de weerstand verdwijnt. Zou het mogelijk zijn om hier onderzoek naar te doen bij jullie en zo ja wanneer zou dit kunnen en op wat voor manier zou dit moeten gebeuren?
Met vriendelijke groet,
Willem Vlasblom,