Beste Sterre,

Op je eerste vraag heb ik niet echt een goed antwoord gevonden. Wel heb ik een artikel gevonden waarin beschreven wordt hoe de vervuilende stap in indigo kleuring vermeden kan worden. Dit is de link van een artikel van het nrc waar naar een wetenschappelijk artikel verwezen wordt https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/08/bacterie-kleurt-spijkerbroek-blauw-a1587526. Dit wetenschappelijk artikel staat onder in dit bericht. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Om te bepalen hoe schadelijk een stof is voor het milieu zijn er verschillende factoren bepalend. Zo heb je de LD50 waarde dit is de concentratie van een stof waarbij bij een inname 50% van een populatie zal overleiden. En de MAC-waarde dit is de maximaal aanvaarde concentratie van een (schadelijke) stof die na inademing gedurende een arbeidsperiode geen nadelige gevolgen hebben op de gezondheid. Aan de hand van deze twee waarde kan je bepalen hoe gevaarlijk een stof is voor het milieu en mensheid. Vaak kun je deze waarden vinden in de msds van de stof. De MSDS dit een bestand met allerlei gegeven van een stof, deze kun je van alle stoffen of internet vinden.

Ik hoop dat je hier wat aan heb, je kan altijd nog meer vragen!
Groetjes,
Ismene
PWS TU Delft
0_1559058939213_artikel sustainable indigo.pdf