PWS Indigo • Ik doe mijn proefielwerkstuk over de textielindustrie en de vervuiling daarvan. Vooral het maken van spijkerbroeken is heel vervuilend voor het milieu. Nu wil ik als proef gaan kijken of ik de productie van spijkerbroeken duurzamer/milieuvriendelijker kan uitvoeren. Ik heb al gevonden hoe katoen gekleurd wordt met indigo en hydrosulfiet, waarbij een redoxreactie plaatsvindt. Ik ben alleen nog opzoek naar een recept die mij vertelt hoeveel ik precies van iedere stof moet gebruiken. http://www.landelijkespingroep.nl/archief/lsd05_verven_met_indigo.php Ik heb deze site wel gevonden, maar deze bron lijkt mij niet heel betrouwbaar. Daarnaast wil ik gaan testen of ik een andere reductor kan gebruiken die minder schadelijk zou zijn voor het milieu. Ik heb dus 2 vragen:

  • Is er een bron die precies verteld hoe spijkerbroeken nu worden gekleurd met een recept erbij?
  • Hoe bepaal ik wat voor stof minder schadelijk is voor het milieu?

  Ik hoop dat iemand me kan helpen.


 • PWS TU Delft Team

  Beste Sterre,

  Op je eerste vraag heb ik niet echt een goed antwoord gevonden. Wel heb ik een artikel gevonden waarin beschreven wordt hoe de vervuilende stap in indigo kleuring vermeden kan worden. Dit is de link van een artikel van het nrc waar naar een wetenschappelijk artikel verwezen wordt https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/08/bacterie-kleurt-spijkerbroek-blauw-a1587526. Dit wetenschappelijk artikel staat onder in dit bericht. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Om te bepalen hoe schadelijk een stof is voor het milieu zijn er verschillende factoren bepalend. Zo heb je de LD50 waarde dit is de concentratie van een stof waarbij bij een inname 50% van een populatie zal overleiden. En de MAC-waarde dit is de maximaal aanvaarde concentratie van een (schadelijke) stof die na inademing gedurende een arbeidsperiode geen nadelige gevolgen hebben op de gezondheid. Aan de hand van deze twee waarde kan je bepalen hoe gevaarlijk een stof is voor het milieu en mensheid. Vaak kun je deze waarden vinden in de msds van de stof. De MSDS dit een bestand met allerlei gegeven van een stof, deze kun je van alle stoffen of internet vinden.

  Ik hoop dat je hier wat aan heb, je kan altijd nog meer vragen!
  Groetjes,
  Ismene
  PWS TU Delft
  0_1559058939213_artikel sustainable indigo.pdf


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.