@olichiller
Hallo Olivier,

Het was een beetje lastig te bepalen omdat je eigenlijk twee situaties kan voorstellen: statische en dynamische situatie.
De eerste situatie is zand in een statische vorm. Dit zijn gewoon de korrels dicht op elkaar gestapeld. Stel je voor als je hier een platte plaat op legt en deze met een constante snelheid gaat voor bewegen. Welke snelheid dit is maakt voor nu niet zo heel veel uit. als je de plaat naar voren schuift, dan kun je aannemen dat de laag zand net onder de plaat met dezelfde snelheid naar voren gaat bewegen. De korrels in de laag daaronder hebben eerst last van traagheid, dus die gaan net wat later naar voren bewegen. Enzovoort. Er is natuurlijk wel wat verlies in snelheid als je dieper in het zand komt voor wrijving en weerstand van de lagen daaronder.
Dit is iets wat je zou kunnen onderzoeken. Als je in een doorzichtige bak zand van verschillende kleuren kan toevoegen, dan kun je de beweging van het zand laten zien. Als je stoken met zand maakt die loodrecht staan op de beweegrichting dan kun je aan de vervorming/ verkleuring van de zandlagen laten zien hoe alles loopt.

Tweede situatie is de 'dynamische vorm' dus fluidisatie van zand. Dat gaat wel een stuk lastiger worden omdat zo'n opstelling moeilijk te maken is en daarnaast ook de viscositeit door schuifspanning best moeilijk te meten is.
Wellicht als dit wel lukt dan zou je het wel kunnen gaan vergelijken met verschillende viskeuze vloeistoffen en dan kijken naar hoe het oppervlak golft/stuitert. Dan moet je denken aan een experiment waarbij je iets erin laat vallen en dan vergelijken hoe hoog een druppel opspringt en de golven bewegen. Als je een vergelijkbare vloeistof vind dan krijgt je een beter idee van het gedrag.

Ik hoop dat dit je wat vooruit helpt.

Groetjes,
Sanne