Hallo Tirsa,
Wij zijn twee meiden uit vwo 6 en we doen ons profielwerkstuk over insecten voor het vak scheikunde. We willen onderzoeken in hoeverre insecten vlees kunnen vervangen. Hiervoor willen we kijken naar het vetgehalte en naar het eiwitgehalte van zowel insecten (meelwormen/sprinkhanen) als vlees (rundergehakt). Om het vetgehalte te kunnen bepalen maken we gebruik van de Soxlet-methode. Deze methode kunnen we gewoon op school uitvoeren. De eiwitgehaltebepaling gaat echter minder gemakkelijk daarom willen wij met deze mail u om hulp vragen.
We weten dat de eiwitconcentratie met verschillende methodes bepaald kan worden. Wij hebben ons verdiept in de Kjeldahl-methode en de Biureet-methode. Met de Kjeldahl-methode kan je het percentage stikstof in organische verbindingen berekenen met behulp van een (terug)titratie. De methode bestaat uit enkele stappen. Als eerst wordt de organische stikstof vrijgemaakt. Vervolgens moet het mengsel worden gedestilleerd en ten slotte getitreerd. Deze methode hebben we al een keer op school uitgevoerd maar het was helaas niet gelukt. Dit komt onder andere omdat ze bij ons op school niet de juiste begeleiding kunnen bieden en doordat er niet de juiste middelen zijn (bijvoorbeeld een goede zuurkast). Wij vroegen ons af of er bij u iemand bekend is met Kjeldahl die ons zou kunnen helpen. Wij zouden graag willen weten waar we op moeten letten als we dit onderzoek nog eens uitvoeren en of ons werkplan juist is. Daarnaast willen we vragen of er een mogelijkheid is om dit practicum uit te kunnen voeren in jullie laboratorium.
Het eiwitgehalte kan ook met behulp van de Biureet-methode gemeten worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van koperionen in een alkalisch milieu. In deze reactie worden de koperionen gebonden aan peptide bindingen. Doormiddel van een fotospectrometer is dan de concentratie te bepalen met behulp van een standaard eiwitoplossing. Hiervoor is een helder monster nodig. We moeten dus de eiwitten van de insecten en het vlees zien op te lossen in een oplosmiddel. Na contact te hebben gehad met iemand die in het laboratorium van een ziekenhuis werkt en met iemand van het UVDL, is het ons niet gelukt om een heldere oplossing te maken. Wij hopen dat u ons misschien veder zou kunnen helpen met dit probleem.
Kortom, voor ons profielwerkstuk willen we graag een eiwitgehaltebepaling doen. Bij zowel de Kjeldahl-methode als bij de Biureet-methode komen we problemen tegen. Wij hopen dat u ons hiermee veder zou kunnen helpen. Mocht er bij jullie gebruik worden gemaakt van een andere methode om het eiwitgehalte te bepalen dan horen we dat graag en zouden we het erg fijn vinden als we het practicum bij jullie zouden mogen doen.
Met vriendelijke groet,
Marjolein van Borselen en Ibtissam Acem