Hoi @lievetimmermans ,

Goed dat je het vraagt!
Het patent wat ik doorgestuurd heb is natuurlijk maar een voorbeeld van een voetprothese, voor andere voorbeelden van andere prothese of andere ontwerpen moet je zelf nog maar verder zoeken op Google Patents. Maar in dat patent dat ik doorstuurde is in figuur 19 duidelijk te zien hoe de verschillende onderdelen met elkaar verbonden zijn en hoe de motor die eigenlijk maar voor een kleine uitwijking zorgt toch de hele voet omhoog kan tillen als er een stap gemaakt wordt (een hefboom dus).

Maar uiteindelijk gaat het jullie natuurlijk niet om de hefboom an sich, maar meer om de krachten die de prothese te verduren krijgt. In het document is in figuur 33 bijvoorbeeld te zien welke krachten de prothese in een experiment te verduren kreeg en vanaf figuur 36 een aantal figuren waarin het verband tussen de hoek van de enkel en de torque op de prothese wordt weergegeven. Op die manier kun je dus berekenen welke torque de prothese maximaal aan moet kunnen en dus welke materialen gebruikt kunnen worden en welke dikte de prothese dan moet hebben om stevig genoeg te zijn.

Het is natuurlijk logisch dat jullie niet alle krachten in een complexe prothese als deze begrijpen en als jullie zelf een prothese willen gaan maken zal deze waarschijnlijk ook uit veel minder onderdelen bestaan. Laat je ook vooral niet afschrikken door de tekeningen en grafieken in het patent! Maar uit dit document kun je wel aflezen welke krachten er op deze voetprothese werken en de grootte van deze krachten evenals de hefbomen die in deze prothese zijn verwerkt.

Als de precieze werking van een hefboom je niet helemaal duidelijk is omdat jullie de theorie van hefbomen niet meer krijgen op school, kun je op internet op genoeg pagina's de theorie vinden. Zo is vaak op de Wikipedia pagina al een duidelijke uitleg en de basis van de bijbehorende formules vinden (zie deze link)

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen helpen en als jullie verder nog vragen hebben hoor ik het graag!

Groetjes,
Lennard