Hallo,
Wij zijn Eline en Joyce en we zitten in 6 vwo, op de Goudse Waarden.
Ons profielwerkstuk zouden wij graag willen doen over fytonutrienten. Hierbij hebben we al een aantal deelvragen bedacht, over onderwerpen met betrekking tot fytonutriënten die ons interesseren. Wij lopen alleen nog vast op wat onze hoofdvraag kan zijn. Hieronder de vragen en beknopte uitleg erbij:
-
Wat zijn fytonutriënten?
a. Fytonutrienten zijn chemische verbindingen die van nature in planten voorkomen. Vooral witlof en andere bittere planten bevatten deze bioactieve plantaardige stofjes, maar ook bijvoorbeeld tomaten, broccoli en rode wijn. Er zijn circa. 5000 soorten fytonutriënten geïdentificeerd, maar wij zullen vooral de bekendste onderzoeken.
-
Wat voor invloed hebben fytonutrienten op de gezondheid?
a. fytonutrienten zijn erg goed voor de gezondheid, want het kan bv. hartziektes en verschillende soorten kankers tegengaan. Fytonutriënten hebben echter nog veel meer voordelen die we ook zullen onderzoeken.
b. Fytonutriënten hebben een antioxiderende werking. .
-
In hoeverre heeft het PTC-gen invloed op het nuttigen van fytonutriëntenrijk voedsel?
a. Een deel van de mensen heeft het PTC-gen, hierdoor proef je een bittere smaak sterker dan wanneer je niet zo’n gen hebt. Hierdoor hebben een aantal mensen een sterke afkeer tegen bitter eten. Fytonutrienten zorgen voor een bittere smaak in het voedsel, waardoor voedsel dat deze nutrienten bevat, door mensen met het PTC-gen vaak als ‘vies’ worden ervaren.
-
Wat voor invloed heeft de bewerking van plantaardig voedsel op de hoeveelheid/effectiviteit van fytonutriënten in dit eten?
a. Uit onderzoek is gebleken dat onbewerkt, biologisch voedsel meer carotenoïden (een soort fytonutrienten) bevat dan bewerkt voedsel. Ook bevat het bewerkte voedsel maar één derde van het aantal antioxidanten dat onbewerkt voedsel bevat. Biologisch voedsel is dus beter als het gaat om de hoeveelheid fytonutriënten.
-
Wat is de beste manier om ons eten te bereiden zodat er veel fytonutrienten in zitten?
a. De hoeveelheid fytonutriënten in je groente hangt af van de tijd dat je het kookt. Langer koken betekend dat meer nutriënten (en ook vitaminen en andere goede stoffen) zullen oplossen in het kookwater en de groente zullen verlaten.
Zou u ons misschien kunnen helpen met onze hoofdvraag (en misschien ook een tip voor een practicum)?
Alvast bedankt!
M.v.g,
Eline van Swieten en Joyce den Hertog