Beste Noor,
Super dat je ons misschien wil helpen! Op dit moment hebben we nog niet echt een hoofdvraag en deelvragen, maar we hebben wel al wat rondgezocht. Het idee komt eigenlijl voort uit het fenomeen dat bepaalde hagedissen een, dan wel beperkte, afstand kunnen lopen over water. De basilisk is hier een van.
De basilisk kan op zijn achterpoten rennen en doet dit op het water door hard te trappen op het water, waardoor er onder de voet, die een vrij groot oppervlakte heeft dankzij de schubben en de tenen, een luchtbel ontstaat. Deze luchtbel duwt de basilisk omhoog, maar maakt al snel weer plaats voor water, waardoor de basilisk erg snel moet rennen.
De basilisk moet een snelheid tussen ongeveer 5 km/uur en 11 km/uur hebben om dit te doen. Een basilisk is natuurlijk stukken kleiner dan een mens, maar heeft relatief langere poten, dus een mens zou dan waarschijnlijk een snelheid van rond de 20 km/uur moeten bereiken om ditzelfde te kunnen doen.
Wij willen dus kijken of wij de poot van de basilisk kunnen nabootsen en zo over water kunnen sprinten.
Tot nu toe hebben we alles eigenlijk gedaan onder natuurkunde, maar het staat nog niet vast dat we ons profielwerkstuk bij dit vak doen.
Met vriendelijke groet,
Hermes