Hoi @gerben ,

Het meten met camera's is inderdaad een mooie en manier om hoeken en afstanden te bepalen! Het is voor het meten van hoeken alleen wel belangrijk dat de camera's loodrecht op de opstelling staan, omdat een scheve camera kan leiden tot een verkeerde inschatting van de hoek. Hetzelfde geld overigens voor de afstand van voorwerpen tot de camera, aangezien voorwerpen die verder weg staan van de camera kleiner zullen lijken dan voorwerpen die dichter bij de camera staan. Maar als ik zie hoe doordacht jullie te werk gaan, zullen jullie hier ook vast al rekening mee houden ;)

Binnen het Science Center hebben wij helaas geen trillingsarme ruimtes. Er zijn op de TU Delft wel gebouwen die trillingsarm zijn ontworpen, maar ik verwacht niet dat dit significante resultaten gaat opleveren voor jullie onderzoek. Ik kan het natuurlijk voor jullie navragen, maar ik denk niet dat het van toegevoegd waarde is. Dit wordt eigenlijk pas significant bij zeer nauwkeurige en professionele meetopstellingen en niet zozeer bij een opstelling waarbij met een camera hoeken en afstanden worden gemeten. Dit komt doordat de onzekerheid bij het bepalen van de hoeken en afstanden met behulp van een camera al een aantal procent zal zijn, waarschijnlijk veel groter dan de invloed van kleine trillingen op de opstelling.

De trillingen zullen de metingen de ene keer lichtjes hoger en de ander keer wat lager zullen doen uitvallen. Daarom is de beste manier om de trillingen weg te werken het doen van veel metingen en het nemen van het gemiddelde. Naarmate je meer metingen doet zullen de hoge uitschieters steeds de lage uitschieters compenseren en zul je de werkelijke waarde dus steeds dichter benaderen.

Ik hoop dat ik jullie vraag hiermee heb kunnen beantwoorden en als jullie verder nog vragen hebben hoor ik het graag!

Groetjes,
Lennard