3d geprinte handprotheses
-
Hoi,
Ik doe mijn profielwerkstuk over 3d geprinte handprotheses. Daarvoor vergelijk ik een lichaamsbekrachtigde protheses met een myo-elektrische protheses. Ik loop echter tegen 2 dingen aan. Ik kom er niet helemaal uit welke krachten werken op een lichaamsbekrachtigde handprothese en hoe de sensoren werken van een (myo-)elektrische protheses. Is er misschien iemand die mij weer een klein stukje op weg kan helpen.
Laura
-
Hee Laura,
Ik ben Midas Becker, ik ben vierdejaars werktuigbouwkunde student. Verder heb ik een minor biomedical engineering gedaan.
Een lichaamsbekrachtigde handprothese heeft een vrij simpel mechanisch ontwerp. Door middel van een gefixeerd punt op de rug van de patiënt kan er spanning worden gezet op de kabel die op die manier een scharnier laat kantelen van het grijpertje. De krachten die op het mechanisme van de hand komen te staan komen dus van de kabel. Om dit voor jezelf te verduidelijken zou ik plaatjes op internet zoeken en een free body diagram tekenen van het ontwerp.
Hoe myo-elektrische sensoren werken is een ander verhaal. Sensoren zijn eigenlijk elektronische zintuigen. Ze meten dus informatie dat ze doorsturen naar "het brein" van het systeem. Deze sensoren meten elektrische prikkels van het aanspannen van de armspieren. Deze prikkels worden versterkt en gebruikt om zo motortjes in de hand te laten bewegen. Dit is allemaal makkelijk op internet te vinden.
Ik ben benieuwd waarom je wil 3D-printen. Ik zou eerst onderzoek doen naar de eigenschappen van 3D-printen. 3D-geprinte materialen zijn meestal niet stevig, slijtvast en precies. Op grote productieschaal is 3D-printen ook niet efficiënt.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met je vraag.
groetjes,
Midas