zwarte gaten • als een voorwerp lichter is dan zij eigen gewicht wordt het een zwart gat.
  maar hoe kan iets lichter zijn dan zijn eigen gewicht?

  als het een gewicht onder nul is is dat het gewicht van het voorwerp en is het dus nog steeds niet lichter dan zijn eigen gewicht.

  dus de vraag is, Hoe kan iets lichter zijn dan zijn eigen gewicht? • en als iets lichter is dan zijn eigen gewicht, dan moet het toch eerst opstijgen naar de ruimte voordat het een zwart gat wordt? • Hoi Rosa,

  Een zwart gat is juist een heel erg zwaar object. Of beter gezegd het heeft een hele grote massa. Deze massa is extreem compact waardoor de aantrekkingskracht (en dus de ontsnappingssnelheid) van een zwart gat zo groot is dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Vandaar ook 'zwart' gat. Eigenlijk is 'gat' ook niet echt een goede benaming, want het gaat dus om een heel zwaar hemellichaam.

  Meer over de aantrekkingskracht van een object kun je hier lezen. En voor meer informatie over de ontsnappingssnelheid van een hemellichaam verwijs ik je hier naartoe.

  Het idee van 'een gewicht onder nul' komt het meest in de buurt van de veronderstelling van het bestaan van een zogenaamd 'wit gat'. Dit is echter hypothetisch. Een wit gat zou juist materie en energie uitspuwen in plaats van aantrekken.

  Groetjes,
  Wouter


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.