relativiteitstheorie • Hee, wij hebben voor ons profielwerkstuk het onderwerp de relativiteitstheorie gekozen. We zijn benieuwd of jullie tips hebben over dit onderwerp of links met goede informatie hierover. • Hoi,

  Dankjewel voor de informatie! We kunnen hier wel wat mee. Als we nog meer vragen hebben laten we het wel weten.

  Groetjes,
  Kaylee • Hoi Kayle,

  Leuk onderwerp! Hier is een leuk stukje over relativiteit: http://www.youtube.com/watch?v=O-p8yZYxNGc&feature=related . Ik zou in ieder geval even goed doorhebben dat er 'twee' typen relativiteit zijn. Speciale en algemene relativiteit. Over beide kun je een kort stukje vinden op wikipedia waar het basisidee duidelijk wordt uitgelegd (Speciale: http://nl.wikipedia.org/wiki/Speciale_relativiteitstheorie en Algemene: http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_relativiteitstheorie).
  Mocht je specifiekere vragen hebben dan hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Ad • We hebben zelf ookal enkele opgaven gevonden/bedacht.
  Zou je ons hierbij kunnen helpen?

  1. Een jongen in een trein gooit een bal in voorwaartse richting met een snelheid van 35 km per uur. Wanneer de trein voortsnelt met een snelheid van 120 km per uur, bereken dan de snelheid van de bal zoals gemeten door een waarnemer langs de spoorbaan.

  2. Een vliegtuig beweegt t.o.v. de aarde met een snelheid van 600 m/s. De lengte van het vliegtuig t.o.v. een coördinatensysteem, waarin het in rust is, bedraagt 50 m, d.w.z. de eigenlengte is 50 m. Bereken de verkorting, die een waarnemer op aarde meet.

  3. Een deeltje vervalt in 2x10^-6 s. Hoe groot is de vervaltijd gemeten door een waarnemer in geval het deeltje zich beweegt met een snelheid van 0.8c.

  4. Een vliegtuig beweegt t.o.v. de aarde met een snelheid van 600 m/s. Een waarnemer op aarde vergelijkt zijn klok met de vliegtuigklok. Hoe lang duurt het voordat hij waarneemt dat de vliegtuigklok 2 microseconden achterloopt?

  5. Raket A reist naar rechts met een snelheid van 0.8c t.o.v. de aarde, terwijl raket B naar links reist met een snelheid van 0.6c t.o.v. de aarde. Hoe groot is de snelheid van raket A gemeten door een waarnemer aan boord van raket B.

  6. Raket A beweegt met een snelheid van 0.8c t.o.v. de aarde. Een waarnemer aan boord van raket A ziet een tweede raket B anderen vanuit tegengestelde richting met een snelheid van 0.7c. Bepaal de snelheid van de raket B zoals gemeten door een waarnemer op aarde.

  Zou je ons hierbij kunnen helpen hoe we stap voor stap dit kunnen uitwerken? Want als we dit weten kunnen we zelf ook opgaven die hierop lijken bedenken.

  Groetjes • Hoi Ad,

  We zijn op dit moment al een stukje verder met het profielwerkstuk. We hebben alle informatie al gezocht. We moeten enkele lessen geven aan atheneum 5 over dit onderwerp en daarvoor moeten we dus ook opgaven maken. Heb jij misschien wat voorbeeld opgaven die we kunnen gebruiken?
  De onderwerpen die we gaan bespreken zijn: speciale relativiteitstheorie, tweelingparadox, principe van de rijdende trein, lengtekrimp en de nieuwste ontwikkelingen.
  We hopen dat je hierbij ons kunt helpen.

  Groetjes,
  Kaylee en Jennifer • Graag gedaan!

  Groetjes,
  Ad • Hoi Kaylee en Jennifer,

  Ik heb wat opdrachten bij de attachments gedaan met uitwerkingen erbij! Je moet maar even zelf kijken welke opgaven je wilt gebruiken en welke te moeilijk zijn. Mocht je ergens niet uitkomen dan hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Ad


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.