PWS energie dmv trilling van bruggen
-
Hallo,
In ons PWS willen wij onderzoeken of het mogelijk is om energie op te wekken door middel van de trillingen van bruggen. (Verder willen we dan ook kijken of het rendabel is om het op deze manier te doen)
Deze trillingen zijn afkomstig van bijvoorbeeld de wind of de auto's die over de brug rijden.We hebben alleen enkele vragen.
-Hebben jullie hier bijvoorbeeld al onderzoek naar gedaan? We weten dat er wel onderzoek gedaan is in het opwekken van energie door alleen het wegdek zelf (met piëzomateriaal). Echter zijn er weinig onderzoeken te vinden over het energie opwekken met bruggen.
-Wat is volgens jullie de beste manier om energie op te wekken?
-Weten jullie wat de uitwerking van een auto is op de amplitude en frequentie van een brug? We vinden het vooral lastig namelijk om hiermee te gaan rekenen: Hoeveel energie levert één auto als hij over de brug rijdt (met bijvoorbeeld piëzoelementen of inductiespanning). Hebben jullie hier nog enkele tips over?We kregen er onze vragen bij of dit onderzoek wel nog mogelijk is voor ons, of dat dit te lastig wordt. Echter zijn we nog niet van plan op te geven ; )
Groeten,
Jorn, Jesse, Tom
-
Ha Jorn, Jesse en Tom!
Dit is inderdaad een lastig onderwerp, maar jullie hebben in ieder geval de goeie instelling;) Er is nog niet eerder specifiek naar dit onderwerp een onderzoek gedaan bij het Science Center, maar voor soortgelijke PWS'en zou je kunnen kijken op het forum onder dit kopje.
Het klopt inderdaad dat bruggen kunnen gaan resoneren bij bepaalde frequenties. Dit heeft te maken met de eigenfrequentie van de brug. Ze zijn er zó op gemaakt dat ze niet zullen resoneren met frequenties van auto's en andere voertuigen. Wind is echter een natuurlijke invloed en het kan voorkomen dat er eens een wind waait die de brug in trilling brengt. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij de Erasmusbrug en de Tacoma Narrows Bridge (zie links onderaan). Het is moeilijk om bij bruggen, die door hun grootte vaak moeilijk meetbaar zijn, onderzoek te doen naar het energie opwekken. Het is echter wel mogelijk om het resoneren van bruggen te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Tacoma Narrows Bridge en hoe dit destijds voorkomen had kunnen worden met huidige technieken. Dit is misschien iets toegankelijker voor een PWS.
In de bijlage staat een dictaat met veel informatie over trillingen en het berekenen van eigenfrequenties (hoofdstuk 2). Spit dit dictaat eens door en kijk of jullie er wat aan hebben!
Hopelijk hebben jullie hier wat aan!
Groetjes Pauline
[url]http://wetenschap.infonu.nl/techniek/111547-waarom-kon-de-tacoma-narrows-bridge-door-wind-instorten.html[/url]
[url]http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/19961105/teksten/bin.erasmusbrug.html[/url]