artcadia project
-
Geachte studenten van TU Delft,
Mijn naam is Melih, ik ben 13 jaar en zit in het tweede jaar van het Zuider Gymnasium in Rotterdam. Samen met mijn groepsgenoten werk ik aan het Artcadia-project, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd waarin we een creatieve oplossing bedenken voor een probleem in een stad in het jaar 2080.
Ons project richt zich op het bouwen aan duurzame huizen in de toekomst. Daarom willen we u graag een vraag stellen: hoe kunnen we het bouwen van huizen op een milieuvriendelijke en duurzame manier verbeteren? We zijn benieuwd naar uw ideeën en kennis hierover, omdat we denken dat uw expertise ons kan helpen bij het ontwikkelen van een goede oplossing.
Als u informatie, tips of voorbeelden kunt delen, zouden we daar heel blij mee zijn. Alvast hartelijk dank voor uw tijd en hulp!
Met vriendelijke groet,
Melih Sarikaya -
Hallo Melih,
Wat een interessant onderwerp hebben jullie gekozen! Ik studeer nu civiele techniek, en ik heb ook een jaar bouwkunde gestudeerd, dus ik kan jullie goed op weg helpen met jullie onderwerp. Hier zijn alvast enkele ideeën voor het bouwen van duurzame huizen in de toekomst:
- Gebruik circulaire materialen. Gebruik materialen zoals gerecycled beton, bakstenen, hout, of metaal. Denk ook aan biobased materialen. Als het materiaal van het huis duurzaam is ben je al goed op weg naar een duurzaam huis.
- Ontwerp huizen die eenvoudig gedemonteerd en opnieuw opgebouwd kunnen worden, zodat materialen opnieuw kunnen worden gebruikt.
- Maak het huis energiezuinig. Zorg dat de isolatie goed is, en de ramen bijvoorbeeld dubbelglas hebben, zodat het in de winter minder koud wordt in huis en de verwarming dus minder aan hoeft. De goede isolatie zorgt er ook voor dat het huis in de zomer minder snel opwarmt, en dus minder airco nodig is. Verder kan je zonnepanelen op daken plaatsen om zelf energie voor de woning op te wekken.
- Installeer systemen om regenwater op te vangen en te hergebruiken voor bijvoorbeeld toiletten of irrigatie.
- Plant groen op daken en muren om de temperatuur te reguleren en biodiversiteit te bevorderen.
Gebruik materialen die lokaal beschikbaar zijn om transportemissies te beperken. Het bouwen van woningen is ook niet duurzaam, dus deze ook zo duurzaam mogelijk maken.
Wat ook leuk is, is om zelf na te denken over toekomstige technologieën zoals zelfherstellende materialen, 3D-geprinte huizen, en huizen die energie produceren in plaats van alleen te gebruiken. Ik hoop dat ik antwoord heb gegeven op jullie vraag en dat jullie verder op weg kunnen. Ik hoor graag als jullie nog meer vragen hebben.
Met vriendelijke groeten,
Liz Loosen