schoolproject (onderzoek voor een duikboot)
-
Voor ons schoolproject moeten we een duikboot ontwerpen die geschikt is om naar de bodem van de oceaan te gaan en onderzoekt. Om de duikboot te laten bewegen, willen wij hem een goede accu geven. De energie hiervoor willen we opwekken met zonnepanelen die op een begeleidende schip zit. Als er geen zon is, zouden we energie willen opwekken met behulp van dynamo's. Deze energie willen we opslaan in accu's. Hier hebben we wat vragen over.
- We willen weten hoe veel dynamo's er nodig zijn om genoeg kracht te geven om een duikboot vooruit te laten gaan
- Van welk matriaal kan een duikboot het beste bestaan.
- Kan je een stofzuiger (met een sensor voor leven zoals vissen) op de duikboot te zetten om afval op te zuigen, het water opzuigt, zuivert en weer er uit te spuiten.
-
Hoi @FLL-Triangel, leuk onderwerp! Ten eerste: kunnen jullie wat meer uitleg geven over hoe de duikboot energie gaat opwekken met de dynamo's? Wat zorgt er voor dat de dynamo's gaan bewegen en dus energie opwekken?
-
De dynamo's laden een accu op. De accu levert (neem ik aan) stroom aan een aantal elektromotoren, die de duikboot voortstuwen. Het is dus meer de vraag hoe sterk de motoren moeten zijn denk ik. De dynamo's zijn echter ook belangrijk: deze moeten genoeg stroom leveren aan de accu om deze op te laden, het liefst sneller dan dat deze leeg gaat.
-
Een duikboot kan je van allerlei materialen maken. Het belangrijkste bij het materiaal voor een duikboot, is dat het een materiaal moet zijn dat goed werkt onder compressie. Doordat de duikboot diep onder water opereert, drukt het water van alle kanten hard op de duikboot. Daarom zijn duikboten vaak rond van doorsnee, omdat cirkel vormen het beste druk kunnen weerstaan. Vaak worden duikboten van staal gemaakt, omdat dit een sterk materiaal is, wat niet duur en goed bewerkbaar is. Jullie hebben vast van de Oceangate onderzeeër gehoord, de duikboot die een tijdje geleden de Titanic ging bezoeken en toen implodeerde. Die duikboot was gemaakt van carbon fibre: een materiaal wat bekent staat om zijn sterkte in rek, maar niet in compressie.
-
Ik denk dat dit wel kan, er bestaan al stofzuigers om de bodem van zwembaden te stofzuigen. Zo een apparaat zou je kunnen gebruiken op een onderzeeër.
Ik heb dit artikel gevonden over iemand die zijn eigen duikboot heeft gebouwd, misschien staan er wel interessante dingen voor jullie tussen:
https://www.corkuyvenhoven.nl/wp-content/uploads/2017/02/Duikboot-in-Vinkeveen.pdfZijn jullie van plan een praktisch deel te doen, en zo ja wat zijn jullie van plan te doen?
Hopelijk helpt dit jullie wat verder.
Groetjes, Cian
-