Profielwerkstuk Waterkering
-
Hallo, wij zijn Stan, Martijn en Thijs.
Wij zitten in de 6e klas VWO van het Odulphuslyceum en gaan ons profielwerkstuk doen over waterkeringen.
Als hoofdvraag hebben wij:
Met welke factoren en krachten moet je rekening houden bij het bouwen van een waterkering?Als deelvragen hebben we bedacht:
- Wat voor verschillende constructies zijn er mogelijk die bestand zijn tegen de krachten van het water en waarop wordt de constructie gebaseerd?
- Waar is bij het ontwerp van de Maeslantkering rekening gehouden en hoe heeft dit de constructie beïnvloed.
- Wat voor verschillende constructies zijn er mogelijk die bestand zijn tegen de krachten van het water en
waarop wordt de constructie gebaseerd? - Met welke factoren moet in de toekomst rekening gehouden worden? (broeikaseffect)
- Is het mogelijk om zelf een constructie te ontwerpen die bestand is tegen de krachten van o.a. water en wind?
Voor het testen van onze eigen constructie zouden wij willen vragen of het mogelijk is om gebruiik te maken van testopstellingen die aanwezig zijn op een van de faculteiten van de TU Delft.
Vriendelijke groet.
-
Ha jongens,
Nogmaals excuses voor de lange wachttijd, zijn jullie intussen al een stapje verder met jullie onderzoek? Jullie hoofdvraag ziet er goed uit. Wat hadden jullie precies in gedachten voor een proef?
In jullie deelvragen beginnen jullie vrijwel direct over de mogelijkheden van constructietypen en de krachten van het water (vraag 1 en 3 komen flink overeen!), maar waar beschrijven jullie de krachten die het water [i]kan[/i] uitoefenen? Over welk typen kracht hebben jullie het dan? De belasting die ontstaat ten gevolge van wind is heel wat anders dan de belasting die ontstaat tgv water. Hier een korte beschrijving van de berekening van de winddruk.
In principe geldt; een constructie is sterk genoeg wanneer het de belastingen die er op werken (hydrostatische waterdruk wanneer het water stilstaat bijvoorbeeld en golfkrachten) kan doorgeven naar de grond. De spanning die ten gevolgen van deze belastingen bestaan, zal het materiaal dat wordt gebruikt op moeten kunnen nemen. Neem je een dun stalen skelet, dan is dit mogelijk niet sterk genoeg. Kies je prestressed beton, dan kunnen de krachten mogelijk wel worden afgedragen naar de grond. Maar andersom kan ook. Dit alles hangt natuurlijk af van het ontwerp dat jullie maken; hoe worden de krachten afgedragen. Hoe ziet de waterkering eruit waar jullie overs spreken? Is dit enkel een sluisdeur voor een klein kanaal, of een groot afsluitdijk-achtig kunstwerk?
Ik zie uit naar jullie experiment, maar denk nog eens goed na over de inhoud van de deelvragen.
Succes.
Grt.
Noor -
Hoi Stan, Martijn en Thijs,
Ik zie dat jullie vraag al lange tijd open staat en er nog geen antwoord is gegeven. Excuus hiervoor.
We hebben hem nu opgemerkt en er zal zeer spoedig een antwoord voor jullie zijn.
Jullie horen snel meer!Groetjes,
Joris