Zelfstandig Varende Zeilboot • Beste student,

  Wij willen voor ons PWS een zeilboot maken die zelfstandig van A naar B kan varen. Dit onderwerp is al wel eens eerder gekozen (meestal voor het vak wiskunde), waarin met behulp van PID-systemen en algoritmes een automatisch systeem werd ontwikkeld.

  Wij zoeken echter naar een manier waarin dit onderzoek geschikt kan zijn voor het vak natuurkunde. Misschien is dit helemaal niet de juiste onderzoeksvraag en kunnen jullie ons daarin verder helpen? Als dit wel een geschikte onderzoeksvraag is, zijn wij benieuwd in hoeverre jullie ons dan kunnen helpen.

  Zo hebben wij het idee de stand van het zeil te linken aan de snelheid van de boot. Hoe beter de stand van het zeil, hoe groter de snelheid van de zeilboot, dus hoe groter de weerstandskrachten op de boot. Als de weerstandskrachten afnemen in het water afnemen als gevolg van een afname in de snelheid, hadden we het idee om dan via Newtonmeter in het water en een meet- en regelsysteem de stand van het zeil aan te passen, totdat de snelheid voor die koers met die wind weer maximaal kan zijn.

  Een vergezocht idee, maar we willen graag iets realiseren wat hier op lijkt.
  Wij hebben alledrie verstand van zeilen, alleen vragen we ons af of dit onderzoek uitvoerbaar is?

  We horen het graag!

  Hugo Wijdeveld, Charlie Groenewegen en David Meijer • Beste Hugo, Charlie en David,

  Wat een mooi, uitdagend PWS! Ik denk dat als jullie dit onderwerp meer natuurkundig willen gaan bekijken, dan zullen moeten duiken in de theorie over de physische processen die komen kijken bij zeilen. Je kunt dan kijken naar scheepsweerstand, aerodynamica, misschien materiaal gedrag enzovoorts. Als eerste stap zou ik voorstellen dat jullie gaan kijken naar alle physische processen en hoe snelheid daarin van invloed is. Probeer formules te vinden waarin je dit verband kunt vinden. Op deze manier kun je iets meer focussen op 't onderwerp zodat je makkelijker een passende onderzoeksvraag kunt formuleren. Ik help jullie graag verder als jullie wa theorie hebben opgezocht!

  Groeten,
  Thijs


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.