Maeslantkering
-
Wij doen ons PWS over de krachten in de maesland kering,
Als hoofdvraag hebben wij: Hoe is de werking van de maeslantkering?Met als deevragen:
Wat is de constructie van de Maeslantkering en waarom is hier voor gekozen?
Hoe werken de krachten in de Maelantkering?Heeft u voor ons nog suggesties of bronnen waar wij onze informatie uit kunnen halen, en hoe wij te weten kunnen komen hoe de krachten berekend worden in zo een constructie?
-
Ha Rens,
Heb je al iets aan informatie ingewonnen over deze kering? Of begin je pas net aan je opdracht? Het is inderdaad belangrijk eerst veel informatie te verzamelen, voordat je echt aan het rekenen gaat. Voor je beeldvorming is het leuk om naar de Maeslandkering toe te gaan. Het bezoekerscentrum kan je waarschijnlijk veel informatie geven.
Wat betreft je hoofdvraag; Probeer deze niet met Hoe te beginnen. Je wilt eigenlijk weten hoe de constructie werkt, maar zie dit als basis van je onderzoek. Vraag jezelf bijvoorbeeld af, wat is de invloed van hoog water op de Maeslandkering. Of Wat gebeurd er met de kering als er hoog water is. Dan kun je de beschrijving van de constructie zien als een soort introductie en kun je vervolgens een testje gaan doen met waterdieptes in een waterbak bijvoorbeeld. Of hoef je geen experiment te doen?
Vraag jezelf ook nog af of je meer over de constructie wilt weten, of over de effecten van de kering op de omgeving. Als je een van de twee kiest, kun je je meer focussen.Voor de beschrijving van de constructie kun je dit boek lenen uit een universiteitsbibliotheek. Hier staat veel basisinformatie in over constructies van vakwerken, hieruit is de kering immers opgebouwd. Het draait allemaal om krachtsverdelingen, krachtevenwicht en met name voor vakwerken zijn normaalkrachten erg belangrijk. Deze powerpointpresentatie geeft je wat engelse zoektermen, in die taal is immers veel te vinden. Belangrijk aan de werking van de kering is het gebruik van de zogeheten ball-socket-joint. Dit is het welbekende kogelscharnier van wel 35000 ton waar de kering zo bekend om is.
Er is zoals gezegd veel informatie te vinden, dus probeer het onderzoeksgebied af te bakenen om zo structuur te behouden. Als je er teveel informatie bij zult halen, zul je door de bomen het bos niet meer zien.
Succes met de opstart. Wanneer meer vragen; dan hoor ik het graag!
Gr,
Noor -
Hallo Noor,
Bedankt voor de snelle reactie,
Wij beginnnen inderdaad net pas, we hebben echter al wel wat informatie ingewonnen, wij zijn nu bezig met een schaalmodel aan het bouwen van hout om daar metingen mee te gaan verrichten in de waterbak, om de druk op de constructie te weten te komen. Ik heb het boek aangevraagt bij onze mediatheek, want voor ons was het nog een vraag met welke formules de kracht wordt berekend, bijvoorbeeld bij een waterhoogte van 4 NAP.