Supergeleidende inductiemotor
-
Ik ben nu bezig met de methode voor mijn profielwerkstuk, en ik wil daarbij hulp aan TU Delft vragen voor mijn experiment waarbij ik een supergeleidende inductiemotor wil gaan maken. Dit is natuurlijk heel ambitieus en daarom waarschijnlijk niet mogelijk, maar misschien is het mogelijk een deel ervan te doen of een bezoek te brengen aan een student op een van de technische universiteiten die met een dergelijk project bezig is, waarbij ik hoop dat jullie mij daar mee in contact kunnen brengen. Zouden jullie me daar mee kunnen helpen?
Alvast bedankt -
Hey @Wijnand,
Allereerst excuses voor mijn late reactie (ook op je mail)! Het onderwerp dat je hebt gekozen is enorm interessant, maar ook erg lastig. Voor het ontwerp zou je dit artikel als uitgangspunt kunnen nemen. Het ontwerp in dit artikel is relatief gemakkelijk na te maken en met de referenties zul je veel relevante literatuur vinden. Maar dat was niet je vraag.
Zelf heb ik even gezocht, maar binnen de TU heb ik geen student kunnen vinden die hier mee bezig is. Wel zag ik dat er een aantal jaar geleden een master thesis geschreven is over de haalbaarheid van een supergeleidende motor (zie deze link). Wellicht dat je met een van zijn begeleiders contact kunt opnemen. Verder is de groep van dr. Mazhar Ali bezig met supergeleiding, maar niet zo zeer met een supergeleidende inductiemotor. Als jullie interesse hebben om met een van deze onderzoekers te spreken, kun je hen een mailtje sturen. Mocht je na 1 à 2 weken nog geen reactie hebben, dan kan ik het nog eens met mijn TU Delft mailadres proberen.
Als je echter zelf een supergeleidende motor wilt maken, dan zul je supergeleidend materiaal moeten aanschaffen (vloeibare stikstof kun je van ons gebruiken). Dit is alleen erg duur. Tenzij jullie school een bijzonder groot budget heeft voor profielwerkstukken gaat het dus niet lukken om het ontwerp van Liu et al. na te bouwen. Wat misschien wel interessant is om te proberen, is om supergeleidend draad aan te schaffen. Dit is veel minder massa dan wat er in Liu et al. gebruikt wordt. Met wat simpele lussen kun je dan een proof of concept maken en de kracht van de 'motor' van supergeleidend draad vergelijken met bijvoorbeeld koper van dezelfde dikte.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard