Aardbevingbestendig bouwen
-
Beste ScholierenLAB,
Wij zijn drie leerlingen uit 6VWO van het Christelijk Lyceum Zeist en ons profielwerkstuk gaat over aardbevingbestendig bouwen. We gaan verschillende bouwstructuren onderzoeken op drie verschilende locaties, Los Angeles (Californië), Groningen en Taipei. Dit doen wij door drie nieuwe wolkenkrabbers (met de zelfde maten) te ontwerpen en die op drie verschillende locaties neer te zetten. Ze worden alledrie met een andere structuur gebouwd die het best werkt voor die specifieke locatie.
Onze onderzoeksvraag luidt dan ook: Welke aardbevingbestendige bouwstructuur zorgt voor de minste schade aan het gebouw?
Deze vraag willen we met behulp van een onderzoek beantwoorden voor elke locatie (dus verschillende methodes voor verschillende locaties).Een experiment is dus van groot belang, en we zouden hiervoor graag gebruik van jullie trilplaat willen maken. Het is wel belangrijk dat de plaat ook werkelijk die drie verschillende soorten aardbevingen kan nabootsen. Dit zijn: geïnduceerde aardbevingen (in Groningen), divergent/convergent faults (in Taipei) en strike-slip (transform) faults (in Los Angeles).
We zouden dus graag willen weten of de trilplaat dit kan, en of jullie anders een andere mannier weten om dit na te bootsen.
Verder zouden we jullie hulp goed kunnen gebruiken bij dit experiment, en lijkt het ons handig om een keer (zsm) langs te komen om de uitvoering te bespreken (schaal van het model van de wolkenkrabber, materiaal van het model etc.)
We kijken uit naar een reactie!
Vriendelijke groet,
Timo Mundt, Eveline Neele & Mare Santema -
Beste Timo, Eveline en Mare,
Jullie opzet ziet er al netjes doordacht uit, hartstikke goed.
Om direct te beginnen bij jullie hoofdvraag; Welke aardbevingsbestendige bouwstructuur zorgt voor de minste schade aan het gebouw? Jullie noemen drie locaties/gebouwen te willen onderzoeken waaronder een gebouw in Groningen. Ik vraag me echter af of de je de constructie van een gebouw in Groningen al [i]aardbevingsbestendig[/i] kunt noemen, de gebouwen zijn immers niet gedimensioneerd op aardbevingen. Dit is anders dan een gebied waar al vaker aardbevingen hebben plaatsgevonden zoals inderdaad Californie.
Om jullie onderwerp af te bakenen is het misschien goed om de drie verschillende locaties al te noemen in de hoofdvraag - er zullen naast deze drie constructies immers nog meer manieren zijn om aardbevingsbestendig te bouwen en nu impliceren jullie deze ook te willen onderzoeken.Wat betreft de trilplaat; bij het Science Center staat een aardbevingsplaat. Deze post gaat hier ook over, lees dit maar eens. Belangrijk om te noemen is dat de plaat trilt, in drie verschillende standen, maar het is geen werkelijke weergave van de werkelijkheid. Het is een museum-object dat veelvuldig gebruikt wordt en geen echte plaat voor experimenten van groot formaat. Voor jullie zou het voldoende moeten zijn, maar de verschillende [i]soorten[/i] aardbevingen kunnen jullie helaas niet nabootsen.
Misschien is het nuttig ook nog eens deze en deze te checken. Ze aan over soortgelijke onderwerpen.
Dit was een klein opzetje jullie verder te helpen. Bij meer vragen hoor ik dat graag.
Groet,
Noor -
Beste Mare, Timo en Eveline,
Jullie spreken over een 'variabele' in jullie onderzoek en noemen daarbij de ondergrond. Hierbij zien jullie over het hoofd dat de verschillende constructies ook tot de variabele behoren en dat maakt het geheel complexer.
Hebben jullie dit al eens bekeken? Het is een particuliere opname, maar geeft wel goed weer hoe het 'lab' eruit ziet. Helaas is het niet mogelijk de bakken met verschillende ondergrond te gebruiken in het museum en zal jullie onderzoek beperkt worden door alleen de constructie. Misschien kunnen jullie theoretische uitleg geven over in hoeverre rots/zand/klei trillingen overbrengt op de constructie. Bij rots gebeurd dit veel directer dan bij bijvoorbeeld zand. Hoewel wel geldt; zolang de grond draagkrachtig genoeg is zal de meting van Richter ongeveer hetzelfde zijn. De theorie kunnen jullie dan koppelen aan het experiment - mogelijk is er een kort advies over te schrijven.
Het museum is altijd open behalve op maandagen. Wees ervan bewust dat er mogelijk ook andere bezoekers lopen, in de ochtend is het vaak rustiger.
Succes!
Gr,
Noor -
Beste Noor,
Bedankt voor je reactie! Helaas betekent het feit dat we de soorten aardbevingen niet kunnen nabootsen dat we onze onderzoeksvraag moeten aanpassen.
Eerst was de type aardbeving de variabele in ons onderzoek, nu hebben we die veranderd naar type ondergrond. Voor elke locatie is die anders, Groningen heeft klei, Taiwan rots en Los Angeles zand. Per ondergrond gaan we testen welk van de drie torens (elk dus gebouwd met een andere aardbevingsbestendige structuur) het het beste volhoudt.
Het idee is nu om een bak met zand, klei of steen om de beurt op de trilplaat te zetten en daar onze torens op te plaatsen. Is dit mogelijk?
Wat betreft Groningen heb je helemaal gelijk, maar om ons pws actueel te houden hebben we er toch voor gekozen Groningen erbij te kiezen. We willen opzoeken hoe gebouwen daar tegen aardbevingen beschermd worden en dat te betrekken op onze flat.
We willen graag zo snel mogelijk langskomen, om even te checken of we de torens daar kunnen bouwen en hoe dat dan zou moeten. Kan volgende week dinsdag 7 oktober in de ochtend voor jullie?
Groetjes,
Mare, Timo en Eveline -
Ah, jullie zijn al langs geweest waarschijnlijk. Is het goed bevallen?
Gr,
Noor -
Hi Noor,
Bedankt voor je reactie, we hebben ons onderzoek weer een beetje aangepast!
Nu gaan we kijken naar verschillende soorten bouwmethodes, en dan gaan we kijken hoe deze reageren op de trilplaat. Wat voor een soort trillingen zijn het? S-golven of P-golven? en wat zijn precies de verschillende standen?Verder vroegen wij ons nog af hoe je base isolation na zou kunnen bootsen. In een eerdere reactie op een ander forum vertelde je dat je een Tuned Mass Demper kan nabootsen door middel van zand zakken te leggen boven op een door ons gebouwd model. Is er ook zo'n trucje om base isolation na te bootsen?
Morgen komen wij even langs om de trilplaat te bekijken en te zien of we onze gebouwen kunnen bouwen met het aanwezige materiaal.
Vriendelijke Groet, Timo Eveline en Mare