Beste ScholierenLAB,
Wij zijn drie leerlingen uit 6VWO van het Christelijk Lyceum Zeist en ons profielwerkstuk gaat over aardbevingbestendig bouwen. We gaan verschillende bouwstructuren onderzoeken op drie verschilende locaties, Los Angeles (Californië), Groningen en Taipei. Dit doen wij door drie nieuwe wolkenkrabbers (met de zelfde maten) te ontwerpen en die op drie verschillende locaties neer te zetten. Ze worden alledrie met een andere structuur gebouwd die het best werkt voor die specifieke locatie.
Onze onderzoeksvraag luidt dan ook: Welke aardbevingbestendige bouwstructuur zorgt voor de minste schade aan het gebouw?
Deze vraag willen we met behulp van een onderzoek beantwoorden voor elke locatie (dus verschillende methodes voor verschillende locaties).
Een experiment is dus van groot belang, en we zouden hiervoor graag gebruik van jullie trilplaat willen maken. Het is wel belangrijk dat de plaat ook werkelijk die drie verschillende soorten aardbevingen kan nabootsen. Dit zijn: geïnduceerde aardbevingen (in Groningen), divergent/convergent faults (in Taipei) en strike-slip (transform) faults (in Los Angeles).
We zouden dus graag willen weten of de trilplaat dit kan, en of jullie anders een andere mannier weten om dit na te bootsen.
Verder zouden we jullie hulp goed kunnen gebruiken bij dit experiment, en lijkt het ons handig om een keer (zsm) langs te komen om de uitvoering te bespreken (schaal van het model van de wolkenkrabber, materiaal van het model etc.)
We kijken uit naar een reactie!
Vriendelijke groet,
Timo Mundt, Eveline Neele & Mare Santema