Invloed van variabelen op treksterkte
-
Beste meneer/mevrouw,
Wij zijn scholieren van OBC Bemmel, te Bemmel. Wij zitten in VWO 6 en zijn bezig met ons profielwerkstuk. Ons PWS berust zich op één materiaaleigenschap van de staalkabelconstructie van een tuibrug, namelijk de treksterkte van de stalen kabels. Onze onderzoeksvraag luidt dan als volgt: ‘’Hoe beïnvloeden de variabelen: temperatuur, de hoek en/of PH-waarde en corrosie de treksterkte van de stalen kabels die gebruikt worden in de kabelconstructie van een tuibrug?’’ Wij willen deze treksterkte gaan meten en vergelijken wanneer er op de kabel verschillende variabelen werken, zoals: de invloed van temperatuur op de kabels, het effect van corrosie op de kabels en het effect van de hoek tussen twee kabels en/of PH-waarde op de treksterkte van de kabelconstructies. De manier waarop wij deze variabelen willen onderzoeken is als volgt; de temperatuur zouden we willen onderzoeken door de stalen kabel warm en, indien mogelijk, koud te maken. Om de invloed van warmte te onderzoeken zijn we van plan om hiervoor een brander te gebruiken. Zoals eerder vermeld zouden we ook de staalkabel willen afkoelen d.m.v. vloeibare stikstof als hier de faciliteiten voor zijn. Daarnaast willen we ook de invloed van corrosie op de treksterkte meten. Dit willen we doen door de oxidatiereactie op de stalen kabel sneller te laten verlopen met behulp van scheikundige processen. Tot slot zouden we de invloed van de PH-waarde en/of de hoek tussen de staalkabels willen onderzoeken. Dit willen we gaan doen door, respectievelijk, een zuuroplossing toe te voegen aan de kabel en/of de hoek van de staalkabels aan te passen in de machine (indien mogelijk). Op school hebben wij helaas niet de juiste apparatuur om deze treksterkte te meten, we gaan er namelijk vanuit dat de rekgrens voor de nulmeting rond de 490 MPa ligt (volgens BiNaS tabel 10). Hierbij ook onze vraag: heeft u toevallig een machine waarmee we dit soort tests kunnen doen, en zo ja kunnen wij daar gebruik van maken? Wij nemen zelf de materialen mee waarop we gaan testen. Als dit geen optie zou zijn, vroegen wij ons af of u eventueel nog alternatieven heeft voor ons.
Alvast bedankt,
Frank Dirksen & Lars de Jager -
@larsdejager56
Interessant onderwerp voor je PWS en duidelijk verwoord wat jullie precies gaan onderzoeken.
Voordat ik het kan voorleggen aan het beton- en staallab van de TU Delft, heb ik nog een aantal vragen voor jullie:
Wat zijn de precieze afmetingen van de staalkabels?
Welke oxidatiereactie ga je precies gebruiken?
Is er per se vloeibare stikstof nodig, waarom zou het niet werken na afkoeling in bijv. de vriezer? De temperatuurextremen in de natuur zijn per klimaat natuurlijk verschillend, echter zullen deze geen 196 graden onder nul bereiken.
Mochten jullie op antwoord op deze vragen hebben, zal ik het lab contacteren. Zij zullen waarschijnlijk ook nog met een eisenlijst komen voordat het wellicht mogelijk zal zijn.Met vriendelijke groet,
Stijn