steunhart natuurkundige toepassing
-
Hoii,
Voor mijn pws wil ik graag de natuurkunde toepassen op een medisch aspect. Zelf dacht ik aan een steunhart, of misschien een VR bril om fantoompijn te verminderen. Ik weet alleen niet zo goed hoe ik de natuurkunde hierbij kan betrekken. Kunnen jullie mij verder helpen, en bebben jullie nog ideeën voor onderwerpen?
-
Beste @annemijn
Steunharten zijn enorm interessant en ik denk dat je daar heel diep op in kan gaan met betrekking tot natuurkunde. Ik zou dan specifiek kijken naar de aansturing. In het geval van een steunhart draagt de patient de computer die het hart aandrijft bij zich. Je zou kunnen kijken naar hoe de mechanismen functioneren waardoor de computer weet hoe het hart aangestuurd moet worden. Verder kan je kijken naar hoe het steunhart precies de druk reguleert die nodig is om met het lichaam samen te werken.
Als je Engels goed genoeg is, kan je eens kijken naar deze academische publicatie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4999658/Als je in deze paper dingen vindt die voor jou onduidelijk zijn, help ik je graag met het verduidelijken.
Verder is het misschien interessant om te kijken naar de werking van AEDs (automatic external difibrilators). Deze gebruik je wanneer iemand een hartstilstand heeft om de circulatie te herstarten. Voordat de AED een schok toedient, analyseert deze het lichaam van de patient. Je zou kunnen induiken op hoe deze analyse werkt en hoe op basis hiervan de schok wordt toegediend. Denk dan vooral aan het elektrotechnische deel van natuurkunde.
In deze paper kan je lezen over hoe deze detectie en schokken effect hebben op kinderen.
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.103.20.2483Ik hoop dat je hiermee verder kan!
Tadjiro Velzel