Zonnebrand
-
Re: Zonnebrand
Beste PWS TU Delft Team,Ons PWS gaat over zonnebrand waarbij wij het volgende proefje hebben samengesteld:
- Doe een veiligheidsbril op en een jas aan.
- Vul een cuvet met propaan-2-ol als blanco, meet de extinctie bij de golflengten tussen de 100m en 400m (het bereik van uv-straling), en stel de extinctie handmatig in op 0.
- Neem een zo klein mogelijke hoeveelheid zonnebrandcrème, door bijvoorbeeld een druppel met een pipet of met de punt van een tandenstokertje in een maatbeker van ongeveer 150ml te doen.
- Weeg deze hoeveelheid zonnebrandcrème.
- Vul de maatbeker aan tot 50ml met gedestilleerd water en roer totdat de zonnebrandcrème opgelost is.
- Pipetteer 1,00ml van de oplossing en doe dit vervolgens in een nieuwe maatbeker van 50ml.
- Voeg hieraan 9,00ml 2-propanol toe en roer totdat er een heldere oplossing ontstaan is.
- Vul een cuvet met de oplossing.
- Dek de maatbeker af met Parafilm®, zodat er geen vloeistof verdampt.
10.Meet/lees af de extinctie bij de golflengten tussen 100m en 400nm. - Wanneer de extinctie groter is dan 2, herhaal dit experiment met een lagere concentratie zonnebrandcrème/2-propanol-oplossing, door bijvoorbeeld 1,00ml van de oplossing van stap 6 aan te vullen met nog 9,00ml 2-propanol.
12.Compenseer voor de massa door de extinctie te delen door de gewogen massa bij stap 3, en dit getal te vermenigvuldigen met 0,05 (gram).
13.Herhaal dit experiment met elke soort/factor van zonnebrandcrème.Wij zouden graag aan de hand van dit proefje het verband tussen de dikte van de laag zonnebrandcreme en de maat van extinctie bepalen. Wij lopen echter een klein beetje vast en willen dit proefje natuurkundiger maken en op een natuurkundige manier uitwerken. Zouden jullie ons hier hulp bij kunnen bieden? Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Menna Helal en Toka Al-Samawi
-
Beste @menna,
Zoals ik het lees ziet de proef er al goed uit! Je kan op deze manier inderdaad de absorptiewaarde van je zonnebrand-sample bepalen. Wel raad ik jullie aan om het mengsel te verwarmen in een waterbad en overnacht te laten bezinken. Hierdoor zal je een betere oplossing krijgen. Kan je mij specifieker vertellen waar jullie precies vastlopen? En wat willen jullie precies met natuurkunde doen? Je werkt natuurlijk met de wet van Lambert-Beer, dat is in principe al natuurkundig? Waar zitten jullie zelf aan te denken?
Groetjes,
Lisa