Factoren noorderlicht
-
Beste studenten,
Wij zijn Jarno en Nathan en we willen ons profielwerkstuk over het noorderlicht doen; om specifiek te zijn willen we de factoren onderzoeken die invloed hebben op de verschijning van het noorderlicht. Graag zouden we de volgende factoren willen onderzoeken: temperatuur, gassamenstelling, elektronensnelheid en magneetveldsterkte. Voor onze opstelling hebben we dus een doorzichtige ruimte nodig waarin een elektronenkanon geplaatst kan worden en waarin we met verschillende gassen kunnen experimenteren. We zaten dus te aan een Helmholtz opstelling te denken, maar waarvan de glazen ruimte dan een extra toevoerbuis heeft, zodat we er andere gassen in kunnen toedienen. In de praktijk leek dit ons nogal moeilijk te zijn, dus we vroegen ons af of jullie nog tips/ideeën hadden.
Alvast heel erg bedankt!
Groeten, Jarno en Nathan -
Hoi @nathan-koppen,
Wat een interessant onderwerp! Het is zeker mogelijk om in jullie pws het verband te onderzoeken tussen deze factoren en het noorderlicht. Nu weet ik niet precies wat jullie bedoelen met een 'Helmholtz opstelling', maar ik neem aan dat jullie dan een Helmholtz spoel bedoelen, toch?
Ik weet niet of deze op de TU aanwezig zijn, maar daar ga ik wel vanuit. Echter, op de TU Delft is de vakantie nu al begonnen, dus ik ben voor de start van het nieuwe collegejaar niet meer in Delft. Dus ik kan pas volgend collegejaar achter deze opstelling aangaan. Maar tot die tijd kan ik zeker met jullie meedenken!
Verder schrijven jullie over een glazen ruimte die een extra toevoerbuis heeft, zodat andere gassen kunnen worden toegediend. Ik weet niet of dit mogelijk is en of alle gassen aanwezig zijn die jullie willen gebruiken. In plaats daarvan zou je eens kunnen kijken naar wat ouderwetse Neon lampen. Deze geven een bepaalde kleur af, afhankelijk van de samenstelling van de gassen. Je zou dus een drietal lampen kunnen aanschaffen: paars (He), rood (Ne), blauw (Ar/Xe). Daarmee zou je dus ook op school al wat experimenten kunnen uitvoeren (temperatuur, elektronensnelheid, zwakke magneetvelden) om vervolgens op de campus met wat krachtigere magneetvelden of lagere temperatuur te testen.
Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen helpen, maar als jullie verder nog vragen hebben, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard