Koppeling antioxidanten en kanker
-
Wij hebben ervoor gekozen om ons PWS te doen over de koppeling tussen antioxidanten/radicalen en het ontstaan of voorkomen van de ziekte kanker. Helaas, lopen wij een beetje vast op hoe wij dit het beste kunnen aanpakken. Wij hebben gelezen dat oxidatieve stress kan leiden tot kanker en dat oxidatieve stress komt door een overwicht aan radicalen dat ook weer een gevolg kan zijn van een te kort aan antioxidanten. Bij beide oorzaken, overwicht aan radicalen en te kort aan antioxidanten, spelen vele factoren een rol. Onze vraag was dan ook hoe wij ons het best kunnen specificeren om dit onderzoek haalbaar te maken en waarin wij een experiment kunnen doen voor de plausibiliteit van ons onderzoek. Wij hopen dat u voor ons een aantal tips heeft in hoe wij dit het beste kunnen aanpakken.
-
Hoi @antonscholten,
Het klinkt alsof jullie al aardig op weg zijn met het onderwerp van jullie PWS. Wat mij ten eerste handig lijkt is om het soort kanker te specificeren, dit maakt je onderzoek gelijk al veel gerichter. Verder zou ik jullie willen aanraden om te kiezen voor één van de twee (radicalen of antioxidanten) in combinatie met kanker, dit maakt het makkelijker om logische vragen op te stellen en houdt het iets compacter. Antioxidanten staan er namelijk om bekend dat ze vrije radicalen wegvangen, dus je zou bijvoorbeeld ook alleen kunnen kijken naar wat er gebeurt als je een tekort aan antioxidanten in je lichaam hebt. Jullie zouden ook eventueel wat opties waar jullie aan denken kunnen plaatsen op dit forum, dan kunnen we samen eventueel kijken of jullie in de juiste richting zitten. Wat betreft een experiment, die kan je pas opstellen op het moment dat je hoofdvraag duidelijk is. Dat kunnen we uiteraard ook samen doen.
Hopelijk kunnen jullie hier wat mee!
Groetjes,
Lisa
-
@lisamelman Nog bedankt voor uw reactie! Onze definitieve deelvraag is uiteindelijk dit geworden: In hoeverre heeft vitamine C in voedsel invloed op het voorkomen van kanker op cellulair niveau? Hiervoor willen wij sinaasappelsap gaan titreren als experiment. Maar kunt u ons misschien helpen met de koppeling van dit experiment en onze hoofdvraag?
-
Hoi @antonscholten,
Om te kijken hoe je je experiment kan koppelen aan je hoofdvraag moeten jullie eerst bepalen wát je precies wil bereiken met je experiment. In jullie geval: wat is het doel van het titreren van sinaasappelsap? Bijvoorbeeld het aantonen van vitamine C in de sap? Of bijvoorbeeld de hoeveelheid van iets bepalen? Als je dat duidelijk hebt is het bruggetje maken naar je hoofdvraag meestal voor de hand liggend.
Groetjes,
Lisa