Toepassing Maglev trein
-
Hallo,
Wij zijn op dit moment bezig met een PWS over de toepassing van Maglev treinen, wij hadden daarom al eerder een mail naar jullie gestuurd, in de reactie werd ons geadviseerd om hier iets op het forum te plaatsen.
Onze vragen op het forum zijn hoe een Maglev trein draait, of er hierbij verschil is tussen een EMS en een EDS en of hier een experiment mee te doen is.
Hopelijk kunnen jullie onze vragen beantwoorden.
-
Beste interessant,
Wat een cool onderwep voor een PWS! Het antwoord is eigenlijk niet zo simpel, gezien er voor deze relatief nieuwe industrie veel verschillende systemen en ideeen zijn. Veel EMS systemen gebruiken guidance magnets die zorgen dat de trein goed meebeweegt met de rail. Dit systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de Duitse Transrapid trein.
Een EDS systeem heeft geen specifieke guidance rails om de trein horizontaal te bewegen, maar gebruikt het zelfde systeem zowel voor levitation als voor guidance. Hoe verder de trein hierbij wegbeweegt van de centrale positie, hoe sterker de terugduwende kracht is.
Het is natuurlijk enorm complex om een systeem te ontwerpen dat deze functionaliteit kan nabootsen, maar een 'proof of concept' van magnetische levitatie lijkt me zeker mogelijk. Om in dit experiment dan ook daadwerkelijk een EMS of EDS systeem te implementeren lijkt me uitzonderlijk moeilijk.
Ik hoop jullie hiermee geholpen te hebben en hoor graag of je hier nog vragen over hebt!
Tadjiro Velzel -
Tadjiro Velzel zegt in Toepassing Maglev trein:
Het is natuurlijk enorm complex om een systeem te ontwerpen dat deze functionaliteit kan nabootsen, maar een 'proof of concept' van magnetische levitatie lijkt me zeker mogelijk. Om in dit experiment dan ook daadwerkelijk een EMS of EDS systeem te implementeren lijkt me uitzonderlijk moeilijk.
Hallo Tadjiro,
Bedankt voor het antwoord. Ons heeft het antwoord geholpen, het lijkt ons leuk een 'proof of concept' te kunnen doen met magnetische levitatie. Zou het mogelijk zijn dat te doen? Zouden we hier als het mogelijk is dan ook materiaal van kunnen maken dat we voor ons PWS kunnen gebruiken?
-
Beste @interessant ,
Wat ik je zou aanraden is om met de hand van magneten een kleine 'track' te maken die een klein model aflegt, terwijl hij omhoog wordt gehouden door de afstoot tussen de magneten in het model en in de rail.
Jullie zouden deze rail mogelijk kunnen ontwerpen en 3d-printen. Hiervoor zou je een designprogramma zoals fusion360 kunnen gebruiken. Dit programma is gratis voor studenten die een studentenemailaccount hebben (misschien is dat makkelijk mogelijk via je begeleider). Het printen van objecten in onze werkplaats is niet duur, maar het is ook niet gratis. Het kost 25 euro per kilo, maar ik denk dat jullie niet meer dan een een halve kilo nodig zullen hebben.
Hiervoor zou je dus zelf wel een nieuw programma moeten leren. Dat kan veel tijd kosten afhankelijk van hoe handig je hiermee bent, maar het leren van een computer assisted design (CAD) tool als fusion360 en het leren werken met een 3d printer kunnen je een gigantische voorsprong geven in je technische ontwikkeling.
Het filament dat jullie dan kunnen gebruiken hebben we hier wel op voorraad, maar magneten hebben we niet.
Houd er rekening mee dat dit opzetten erg veel tijd kan kosten en mogelijk ook achterwege gelaten kan worden als jullie je PWS meer willen focussen op de toepassingen en principes van MAGLEV.
Laat me graag weten wat je ervan vindt en of we je verder kunnen helpen,
Tadjiro Velzel