Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen
-
Geachte heer/mevrouw,
In verband met ons profielwerkstuk willen wij u vragen of u ons kan helpen. Ons profielwerkstuk gaat over aardbevingsbestendig bouwen in Groningen, als gevolg van het winnen van aardgas.
Het theoretische deel zijn we nu aan het uitwerken. Hiermee zijn we al een eindje op weg en we hebben hierbij geen hulp meer nodig.
Aan het praktische deel, ons onderzoek, zijn we nog niet begonnen. In ons onderzoek zijn wij van plan drie verschillende (zelfontworpen) modelhuisjes met drie verschillende ondergronden te testen of ze aardbevingsbestendig zijn. Dit komt dus neer op het testen van negen huisjes (Dit aantal kan eventueel nog veranderd worden). De modelhuisjes zouden bijvoorbeeld van hout, klei en Lego gemaakt kunnen worden en de ondergronden zouden bijvoorbeeld van rubber, spons en veren gemaakt kunnen worden. Bij het maken van de modelhuisjes en bij het meten of de modelhuisjes aardbevingsbestendig zijn hebben wij hulp nodig.We hebben vernomen dat het Science Centre beschikt over een trilplaat. Is deze ook geschikt voor ons onderzoek of zijn er andere aardbevingssimulators aanwezig bij de TU Delft? En zou u weten wie ons bij ons onderzoek verder kan helpen?
Met vriendelijke groeten,
Hannah, Karsten en Emiel (6 gymnasium, Emmauscollege Rotterdam)
-
Ha Hannah, Karsten en Emiel,
Er zijn al heel wat scholieren jullie voorgegaan in dit onderzoek. Zoek op het forum maar eens in andere topics; daar is veel informatie te vinden. Deze, of dit en zo zwerven er nog enkele topics rond.
Wat betreft jullie onderzoek specifiek. Het Science Center heeft inderdaad een aardbevingsvloer waar jullie gebruik van zouden kunnen maken. Let wel; het is een onderdeel van het museum. Bezoeken kan altijd, maar vanwege drukte adviseer ik jullie de weekenden en woensmiddagen te mijden. De vloer kent maar 1 enkele ondergrond en laat enkel zien hoe een constructive instort bij drie verschillende trilstanden - hij geeft geen meetgegevens af. Dit jaar ga ik onderzoeken of er een optie is tot meerdere ondergronden, maar daarvoor is jullie onderzoek helaas te vroeg. Andere meetinstallaties aardbevingsgericht zijn te druk bezet. Jullie zullen het met de vloer in het Science Center moeten doen.
Lukt dat denk je?Gr,
Noor