Pijnstillers & Gas chromatografie • Beste Tu Delft,

  Voor school [Stanislascollege Dalton Delft] moeten we een profielwerkstuk (pws) maken. Het groepje bestaat uit 4 personen. Ons onderwerp gaat over pijnstillers en dat valt onder de categorie scheikunde. We moeten hierbij ook een proefje doen en wij hebben gekozen om 3 soorten pijnstillers te ontleden om de verschillen tussen de werkzame moleculen en prijs aan te tonen. Wij hebben van onze docent scheikunde begrepen dat dit het beste kan met een gas chromatografie opstelling en dat wij jullie daarbij het beste kunnen benaderen omdat jullie dit hebben, Dus wij hebben een vraagje: mogen we misschien langskomen om samen het proefje uit te voeren?. We zien graag een reactie tegemoet.

  Hoofdvraag: wat zijn de verschillen tussen pijnstillers?
  Deelvraag 1: waarom zijn pijnstillers gemaakt (uitgevonden)?
  Deelvraag 2: wat zijn de werkzame stoffen in pijnstillers (en wat doen ze)?
  Deelvraag 3: waarom verschillen de pijnstillers in prijs?
  Proef: 3 soorten pijnstillers - Aspirine, paracetamol en ibuprofen. ontleden (scheiden) van de stoffen.

  Met vriendelijke groet,

  Per, Mats, Luka en Dilaan


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Dilaan,

  Het klopt inderdaad dat je het beste chromatografie kan gebruiken om moleculen te identificeren. Jullie hebben zeker interessante deelvragen bedacht, waarvan deelvraag 3 zeker heel scheikundig is. Helaas is het in verband met COVID-19 niet mogelijk om scholieren te ontvangen in de labzalen waar deze apparaten staan. Overigens kan ik jullie natuurlijk wel altijd helpen met overige vragen. :-)

  Succes met jullie PWS!

  Groetjes,

  Lisa


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.