Tsunami nabootsen • Beste student,

  Wij hebben voor ons PWS de hoofdvraag: Hoe ontwerpen wij een experiment waarmee wij op schaal het verband tussen de hoogte van een tsunamigolf en de diepte van de zee kunnen bepalen met een vaste golfsnelheid?
  Wij willen hierbij een waterbak maken van helder plexiglas met de afmetingen: 150x25x40 cm. We weten niet precies wat de schaal moet zijn en waarop wij die moeten baseren. Heb je daar misschien een idee over? Welke dikte is voor het plexiglas het best? Zelf dachten we namelijk aan 10mm omdat we niet willen dat het plexiglas bol gaat staan door het water. Dit is alleen best duur.
  De hoogte van de golf willen we meten met een slow motion camera.
  Nu hoeft de bak niet per se van plexiglas gemaakt worden, maar we weten niet zo goed welk materiaal we anders moeten gebruiken, dat wel helder is, maar niet al te duur.

  We hopen dat je ons hiermee kunt helpen!

  Groeten,
  Floor, Indy en Lotte


 • PWS TU Delft Team

  @Lottederksen
  Hoi Floor, Indy en Lotte,

  Wat een gaaf onderzoek zeg, golven vind ik ook erg interessant!
  Dat klinkt inderdaad als een investering. Je hoeft gelukkig maar een klein deel van de totale bak van plexiglas te maken. Je kan de onder- en zijkanten en één van de twee lange delen van hout maken. De laatste plaat kan je dan van plexiglas maken en vanaf deze kant filmen. Als je in een goed belichte ruimte staat, zou het niks uit moeten maken t.o.v. een bak welke in z'n geheel van plexiglas is gemaakt.
  De dikte van het plexiglas is lastig te bepalen, ik heb hier een bron gevonden over de diktes. De druk van het water zelf heeft een grotere invloed op de weerstand die het plexiglas moet hebben dan de extra beweging die wordt veroorzaakt door de golf, tenzij deze enorm hard gaat. Je zou wellicht 2mm erboven kunnen zitten om er zeker van te zijn dat de kinetische energie in de golf kan worden opgevangen.
  Mijn intuïtie zegt dat een bak van 100cm (1 meter) voldoende zou moeten zijn. Het ligt echter aan de grootte van de golf die je wilt creëren.
  Hopelijk kunnen jullie hier verder mee!

  Met vriendelijke groet,
  Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.