Pijnstillers • Mijn werkstuk gaat over pijnstillers namelijk aspirine, paracetamol en ibuprofen.
  Ik ga voor het praktische deel het bereiden van aspirine doen. Ik wil ook weten wat voor effect aspirine op het bloed heeft. Weten jullie hoe ik dat praktisch kan aantonen met behulp van een experiment?
  Mijn hoofdvraag is: Wat is het effect van pijnstillers (of aspirine) op het bloed?
  Deelvragen:

  1. Wat is paracetamol en hoe werkt het in het menselijk lichaam?
  2. Wat is aspirine en hoe werkt het in het menselijk lichaam?
  3. Wat is ibuprofen en hoe werkt het in het menselijk lichaam?
  4. Wat is het verschil tussen aspirine en paracetamol?
  5. Welke nadelen of bijwerkingen kunnen er optreden bij het gebruik van pijnstillers?
  6. Welke pijnstillers waren in het verleden gebruikt?
  7. Welke alternatieve geneesmiddelen zijn er?

  Kunnen jullie mij misschien het voorschrift van aspirine sturen en ook helpen met een experiment op te stellen hoe ik het effect van aspirine op het bloed kan tonen?
  Dank u wel om te lezen en vriendelijke groeten, Shar


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Shar,

  Als eerste ben ik benieuwd wat je precies bedoelt met "het effect op bloed". Bedoel je meer wat voor effect het heeft op bijvoorbeeld de bloeddruk, of juist echt wat pijnstillers op cellulair niveau doen in het bloed? Als ik dit weet kan ik je beter helpen. :)

  Groetjes,

  Lisa • Hallo @lisamelman,
  Ik wou het effect op cellulair niveau onderzoeken, maar helaas doet onze school geen experimenten met bloed. Dus moet ik opzoek gaan naar een ander experiment. Alleen weet ik niet wat ik nu ga onderzoeken en welke experiment ik hieraan ga koppelen.
  Dank u wel voor het snelle reactie! Ik ga nog eerst nadenken over mijn onderzoeksvraag.
  Groetjes, Shar


 • PWS TU Delft Team

  Hoi @Shar ,

  Wat jammer dat je een ander experiment moet zoeken, maar daar komen soms ook juist hele leuke dingen uit! :smile: Mocht je nog inspiratie nodig hebben, dan is paracetamol een veelgevraagd onderwerp op ons forum, dus als je in de zoekbalk paracetamol intypt, krijg je ontzettend veel berichten van mensen die hun PWS ook over dit hadden.

  Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

  Groetjes,

  Lisa • hallo,
  Ik wil nu aspirine gaan bereiden uit wilgenbast. En deze gaan vergelijken met de aspirine die je in de apotheek vindt. Helaas vindt je op internet niet veel of duidelijke synthese van aspirine uit wilgenbast. Hebt u misschien een idee hoe ik dat moet aanpakken?

  Vriendelijke groetjes,


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Shar,

  De stof uit wilgenblast die zorgt voor dezelfde effecten als aspirine (ook wel "active ingredient" genoemd), is salicine. Het lichaam zet dit dan om in salicylzuur, wat zorgt voor het ontstekingsremmende effect. Het "active ingredient" van aspirine is acetylsalicylzuur, waar de stof salicylzuur een bouwsteen van is. Ik raad je aan om goed te kijken of je wel echt aspirine wil gaan maken uit wilgenblast, je kan namelijk de actieve stof uit wilgenblast halen en dat vergelijken met aspirine van de apotheek. Wellicht zijn dit en dit artikel handig.

  Succes!

  Groetjes,

  Lisa


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.