aardbevingsbestendig bouwen • Hoi,
  Ik doe samen met Sascha mijn pws over het bouwen van een aardbevingsbestendig huis, ik heb een vraagje over de ondergrond van een huis. Er wordt in de powerpoint gezegd dat zand de trillingen van een aardbeving dempt en dat dit dus beter is dan klei, maar op het internet staat juist veel over dat een zachte ondergrond de amplitude van de trilling juist vergroot. Mijn vraag is, welke van deze stoffen, klei of zand, is de beste ondergrond en waarom?

  Met vriendelijke groet,
  Floortje


 • PWS TU Delft Team

  @floortje
  Hee Floortje,

  Vanwege de vakantie duurde mijn reactie langer dan gemiddeld, hopelijk kan je dat begrijpen!
  Goed dat je deze twee stellingen oppert. Als je kijkt naar demping in trillingen, betekent dit dat de amplitude kleiner wordt. Hieronder is een afbeelding van een zwak gedempte trilling te zien:
  Wikipedia: zwak gedempte trilling
  Je ziet dat de amplitude afneemt, maar de frequentie constant blijft. Je mag van mij veronderstellen dat dit een trilling door klei is.
  Daarnaast is hier een sterk gedempte trilling te zien:
  Sterk gedempte trilling
  Deze mag je als zand veronderstellen. Houd er rekening mee dat in werkelijkheid de verschillen in demping wellicht wat kleiner zijn, dus dat de amplitude van het zand minder hard afneemt dan gegeven in de afbeelding hierboven.
  De tweede stelling die je oppert is ook deels waar. Een zachte ondergrond zou kunnen bestaan uit klei of leem. Deze heeft een hogere samendrukbaarheid en wordt daarom zacht genoemd. Deze link geeft nog meer informatie hierover.
  Of het de door een aardbeving opgewekte trilling ook kan vergroten, lijkt mij een discutabel verhaal. De trillingsenergie wordt namelijk deels omgezet in warmte bij wrijving. Omdat de wrijving hoger is bij een sterke ondergrond, zal deze trillingsenergie sneller afnemen, waardoor de amplitude harder afneemt. Heb je wellicht de link van deze bron? Dan kan ik ernaar kijken.
  Daarnaast geef ik nog een tip: bij het funderen van een gebouw levert zand een veel hogere weerstand dan klei.a
  Met deze informatie kunnen jullie zelf erachter komen wat de beste ondergrond is. Succes!

  Groetjes,
  Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.