Frituren in stikstof en in frituurvet • Beste student,
  ik en mijn beste vriendin willen graag twee soorten bitterballen vergelijken. Daarbij willen we een bitterbal frituren in frituurvet en eentje willen we frituren in stikstof. We vroegen ons af of dit mogelijk is, en zo ja hoe? Hoe zouden we deze twee soorten bitterballen kunnen vergelijken op een wetenschappelijke wijze?

  Groet,
  Maud


 • PWS TU Delft admin

  Hey @MaudLusse

  Grappig onderzoek hebben jullie gekozen zeg. Ik ben benieuwd hoe jullie van plan zijn de bitterballen te frituren in stikstof? Stikstof is op hoge temperaturen in gas vorm namelijk. Als het vloeibaar is is stikstof heel koud. Klinkt meer als een aparte manier om je bitterballen in te vriezen.

  Om op wetenschappelijke manier twee bitterballen te vergelijken moet je een beetje creatief nadenken. Waar een gewoon wetenschappelijk onderzoek precieze metingen kan maken met apparatuur zal dat minder goed kunnen met het "proeven van een bitterbal". Wat vaak wel onderschat wordt door scholieren en wat ik graag zou willen dat jullie goed op letten is dat het belangrijk is dat een wetenschappelijk onderzoek opnieuw kan worden gedaan en precies dezelfde resultaten oplevert. Als iemand de snelheid van het licht meet in een wetenschappelijk onderzoek wil je ervoor zorgen dat je op zo'n manier jouw methode uitlegt dat iemand anders hetzelfde experiment kan uitvoeren om jou metingen na te lopen.

  Dat wil ik ook zien bij jullie bitterbal experiment. Verzin een precieze methode om de bitterballen te testen. Probeer te bedenken hoe je meet hoe krokant een bitterbal is. Of hoe warm de binnenkant van de bitterbal is. Ook als het om een mening gaat kun je constant zjin. Maak een rubric waarin een deelnemer moet invullen of de bitterbal romig is, lekker is, goeie structuur heeft. Door op zo'n manier je mening van de bitterbal op te breken probeer je er voor te zorgen dat iemand anders jullie experiment dus opnieuw kan doen.

  Is dat allemaal een beetje te volgen?

  Laat maar horen als jullie nog meer vragen hebben,

  Groetjes,
  Jip


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.