Lineaire Elektromagnetische Versneller • Hallo,

  Ik ben Samet en zit in mijn zesde jaar van het VWO op het Libanon Lyceum te Rotterdam. Zoals jullie weten moet elke VWO'er een PWS maken. Ik wil waarschijnlijk ingenieur (electrical) of natuurkundige worden. Alleen weet ik nog niet of ik ontwerpen leuker vind dan onderzoeken. Ik denk dat mijn PWS mij daarin kan helpen. Mijn hoofdvraag luidt als volgt: "Op welke manieren kan een lineaire elektromagnetische versneller (LEV) efficiënter worden gemaakt." Om deze vraag te beantwoorden heb ik natuurlijk een aantal deelvragen. De deelvragen zijn:

  1 Zijn meerdere achterelkaar geschakelde spoelen efficiënter dan één lange spoel met dezelfde totale lengte?
  (1.1 Zo ja, wat is dan de efficiëntste lengte van een spoel?)
  (1.2 Verandert deze, zoals bij een deeltjesversneller?)
  (1.3 Hoe kan je het efficiëntst schakelen tussen deze spoelen?)
  Note: Dit is allemaal theoretisch.

  1. Wat is de optimale draaddikte voor een spoel?
   NOTE: Noch ik, noch mijn begeleider weet hoe je dit nou exact aan zou moeten pakken. Ik zelf denk aan meten hoeveel warmte een spoel produceert als het onder stroom wordt gezet en kijken welke draaddikte je nodig hebt bij welke stroomsterktes. Desnoods schrap ik deze deelvraag.

  2. Wat is het optimale windingtal per spoel?
   Proef: Spoelen met oplopende windingtallen, maar wel gelijke draaddikte onder stroom zetten en vervolgens meten tot hoever het nog nuttig is om windingen toe te voegen.

  Mijn vraag aan jullie is of ik jullie materiaal mag gebruiken voor mij proefjes, deelvragen 2 en 3, aangezien mijn school geen meetapparatuur heeft voor de magnetische veldsterkte en geen sterke voedingen heeft. Mijn doel voor mijn PWS is, het dienen als een algemene guide bij het maken van een efficiënte LEV. Of de lezer het nou gebruikt voor een spoelgeweer of een achtbaanrail maakt mij niet uit. Kritiek is trouwens altijd welkom. Alvast bedankt!

  -Samet Azmaz • Hoi Samet!
  wat een interessant onderwerp en wat heb je er al goed over nagedacht. Je deelvragen klinken erg goed en ik zou je er heel graag bij helpen. Helaas heb ik geen apparaat dat ik met je kan gebruiken voor het meten van magnetische veldsterkte. Zou ik je op een andere manier kunnen helpen bij je proef?

  Groeten Coco


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.