pws Tsunami • Hallo,
  Ik zit te denken het onderwerp Tsunami's voor mijn pws van natuurkunde.
  Mijn hoofdvraag is: Welke factoren hebben invloed op de hoogte en sterkte van een tsunamigolf?

  Deelvragen:

  • Wat voor invloed heeft de helling van de kust op de hoogte van de tsunamigolf?
  • Is er een verband tussen de afgelegde weg van de golf en de hoogte van de tsunami?
  • Wat voor invloed heeft het materiaal van de kust op de hoogte van een tsunami?
  • Heeft wind een invloed op de tsunamigolf?
  • Hoe kunnen we de schade van een tsunami minimaliseren? (denk aan beschutting of aanpassen van bepaalde factoren)
  • Zouden de gasboringen in groiningen een tsunami kunnen veroorzaken?

  nu vraag ik me af: wat vinden jullie van mijn onderwerp en vragen, passen de laatste 2 deelvragen wel bij de hoofdvraag, heeft het materiaal van de kust wel invloed en heeft het zin dit te bekijken, is dit natuurkundig genoeg of lijkt het te veel op aardrijkskunde (zo ja hoe kan ik het natuurkundiger maken)?
  misschien kunnen jullie mij hiermee verder helpen.

  ook moet ik natuurlijk een experiment/onderzoek uitvoeren, is dat mogelijk bij dit onderwerp en zo ja hebben jullie wat tips?

  inderdaad een hele boel vragen maar ik denk dat jullie me verder kunnen helpen.
  alvast hartstikke bedankt,
  groeten Lilly


 • PWS TU Delft Team

  @Lilly-Hofman
  Beste Lilly,

  Natuurlijk kan dit onderwerp zoals vele andere PWS-onderwerpen een goed onderwerp zijn. Het gaat er voornamelijk om of er voldoende diepgang in je onderzoek gaat zitten. Daar is een duidelijke hoofdvraag en verdiepende deelvragen voor nodig, en die zien er in mijn ogen goed uit.
  Kustbescherming heeft zeker niet alleen te maken met aardrijkskunde! De samenstelling van het materiaal zegt veel over de beschermende werking. Je kan natuurkundig veel verklaren door te kijken naar verschillende materiaalstructuren zoals klei, zand of grind.
  De zesde deelvraag zou in mijn ogen ook kunnen. Wel zou ik het hier nog even met de verantwoordelijke docent over hebben. Het sluit niet exact aan op de hoofdvraag, maar dit hoeft ook niet in alle gevallen.
  Wij bieden vanuit het PWS-team helaas geen standaard proef aan als het gaat om tsunami's. Als je een goed idee hebt voor een proef of onderzoek, zal ik kijken of en zo ja hoe ik je daarbij kan ondersteunen!

  Groetjes,
  Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.