Onderzoek bacteriën melk • Beste meneer/mevrouw,

  Voor mijn PWS wil ik graag kijken naar het aantal bacteriën in melkproducten.
  Het gaat om gepasteuriseerde melk, melk wat is verhit tot ongeveer 70 °C.
  Bij deze temperatuur gaan niet alle bacteriën dood, maar een deel blijft leven.
  Deze vorm van melk is gewoon te vinden in de supermarkt en is door deze bacteriën voor een korte tijd houdbaar. Je moet ze bovendien koel bewaren, in bijvoorbeeld je koelkast.
  De zogenaamde 'houdbare melk' in supermarkten is verwarmd tot 110-120 °C, 'gesteriliseerd', en zitten geen bacteriën meer in. Dan is er nog rauwe melk, die (nog) helemaal niet bewerkt is en vol zit van de (deels schadelijke) bacteriën.
  Ik ga de hoeveelheid bacteriën onderzoeken in gepasteuriseerde melk. Mijn hoofd- en deelvragen zijn duidelijk, alleen het praktische deel is een probleem.

  Ik zou dus graag willen weten hoe ik de bacteriën in melk van de supermarkt het beste kan tellen. Zelf heb ik al vele telmethoden gevonden in boeken over microbiologie en verschillende websites over het tellen van bacteriën in vloeistoffen, maar weet niet zo goed wat allemaal mogelijk is.
  Misschien is er een practicum mogelijk bij de TU?
  Hoe moeilijker en nauwkeuriger het is, hoe beter!

  Alvast bedankt,
  Groeten Berkay,
  5 VWO


 • PWS TU Delft admin

  @5-VWO
  Hallo Berkay,

  Dankje voor je vraag. Ik probeer na het paasweekend terug te komen op je vraag.

  Groetjes,
  Sanne


 • PWS TU Delft admin

  @5-VWO
  Hallo Berkay,

  Ik wil je graag helpen met het uitdenken van een praktisch deel, maar deze moet uitvoerbaar zijn bij jou op school. De universiteit heeft niet genoeg capaciteiten om alle scholieren te helpen met een experiment, vandaar dat wij voor hulp bij een proef op school hebben gekozen.

  Voor het niveau van een profielwerkstuk moet het genoeg zijn om een simpele telmethode te gebruiken. Het gaat er meer om dat de proef die je uitdenkt van een bepaald niveau is. Zolang je alles consistent doet en je aangeeft wat de nauwkeurigheid is dan kun je in ieder geval je resultaten tot een zekere hoogte vergelijken.

  Als je wil kan ik je helpen met het uitdenken van een goede proef die je op school zou kunnen doen. Of had je dit zelf al uitgedacht?

  Groetjes,
  Sanne • Hoi,

  Ik had zelf deze proef in gedachten:

  http://www.microbiologie.info/kiemgetal.html

  De benodigdheden zijn op mijn school aanwezig, maar wat ik me nu afvraag is of deze proef PWS waardig is.

  Groeten Berkay


 • PWS TU Delft admin

  @5-VWO
  Deze proef ziet er uit als een goede basis. Je kunt vanuit hier verschillende soorten onderzoek doen, zodat je het onderzoek uitbreid en zo ook op niveau kunt brengen.
  Of je hem wil uitbreiden ligt even aan één ding: Past deze proef goed bij de onderzoeksvraag/deelvraag die ik wil onderzoeken? Ik weet niet precies hoe je onderzoeksvraag bij dit experiment luid, maar ik zal voor nu even wat voorbeelden geven hieronder zodat je een beetje weet hoe je dit kunt aanpakken. Het zou handig zijn als je je hoofd- en deelvragen met mij kunt delen, want dan kan ik iets specifieker feedback geven.

  1. Hoeveel bacteriën bevat gepasteuriseerde melk uit de supermarkt?
   Hier sluit de proef perfect op aan, dus hoef je niet veel mee te doen.

  2. Hoe groeit de bacterie kolonie in de loop van tijd in gepasteuriseerde melk uit de supermarkt?
   Dit kun je onderzoeken door per dag te kijken naar de hoeveelheid aanwezige bacteriën.

  3. Wat voor invloed heeft het buiten de koelkast laten staan van gepasteuriseerde melk op de hoeveelheid bacteriën aanwezig?
   Hierbij kun je gaan spelen met samples die allemaal verschillende omstandigheden omschrijven in huis: In de koelkast, in de schaduw, in de zon.

  Het belangrijkste is dat je voor jezelf nagaat: Wat zou ik allemaal kunnen onderzoeken? Of wat heeft allemaal invloed op de bacteriegroei? Ga ook na of je de methode vertrouwd of misschien iets van een referentiecheck wil doen om te kijken om de omgeving de petrischaaltjes niet kan beïnvloeden.

  Probeer dit zo veel en uitgebreid mogelijk uit te denken en dan kun je het globale idee altijd even laten checken bij jou docent.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.