Zoetstoffen • Hoi,

  Wij doen ons PWS over frisdrank. Hiervoor willen we zoetstoffen aantonen in de (light) frisdrank, en de hoeveelheid hiervan bepalen. We dachten er aan om ze aan te tonen met papierchromatografie. Is dit mogelijk, en hoe zouden we de hoeveelheid kunnen bepalen?

  Groetjes,
  Anne en Lisanne


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Anne en Lisanne

  Met chromatografie kun je aantonen welke zoetstoffen in frisdrank zitten alleen is de kwantificatie van deze methode wat moeilijker. Theoretisch zou je aan de hoogte van de vlekken kunnen zien welke stof wat is maar dat is wellicht niet goed te onderscheiden in het echt. Hier zou je dus eerst theoretisch onderzoek naar kunnen doen.
  Voor de hoeveelheid zoetstoffen in fris drank is er ook een methode alleen is daar goede apparatuur voor nodig omdat het om zulke kleine hoeveelheden gaat, dus lastig haalbaar op school. Hier zouden jullie ook theoretisch onderzoek naar kunnen doen. En in jullie verslag verwerken dat jullie niet de apparatuur tot beschikking had om dit te onderzoeken maar het wel theoretisch onderzocht hebben.

  Met vriendelijke groeten,
  Ismene

  Scheikunde en Biologie
  PWS TU Delft • Beste Ismene,

  Dank voor je reactie! Wij hebben de mogelijkheid om met onze docent scheikunde op de Universiteit Utrecht proefjes te doen. Hier is namelijk veel meer mogelijk. Zou het dan eventueel wel mogelijk zijn proefjes te doen? Zo ja, welke? Alvast bedankt!

  Anne & Lisanne


 • PWS TU Delft admin

  @lisanne1
  Hallo Anne en Lisanne,

  Goed om te horen dat jullie hebben kunnen regelen om daar een proefje te mogen doen. Het is alleen niet echt makkelijk om te bepalen wat jullie daar op de universiteit kunnen doen voor proef, omdat dit aan de beschikbare faciliteiten van Universiteit Utrecht ligt. Wellicht is het handig om even aan hen te vragen welke meetapparatuur jullie zouden kunnen gebruiken. Papierchromatografie zal wel moeten kunnen daar, maar over andere proeven kunnen wij niets bevestigen.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.