PWS practicum • Ik ben Pim, doe nu 6 VWO en ben volop bezig met mijn PWS. Het onderwerp is "de toepassing van Niet-Newtoniaanse vloeistoffen in beschermende kleding". Wij willen graag een professioneel practicum uitvoeren om te testen of een niet-newtoniaanse verbetering in een kogelvrij vest biedt. Daarnaast willen wij kijken of we een sok kunnen maken met niet-newtoniaanse vloeistof om de scheenbeschermer te vervangen. Echter weten wij niet goed hoe we dit aan moeten pakken (zo'n practicum) wij hopen dat deze tu ons kan helpen


 • PWS TU Delft admin

  @pimdehaan
  Hallo Pim,

  Met dit onderwerp kun je zeker wat proeven bedenken. Waar ik als eerst aan denk als niet-newtoniaanse vloeistof die je kunt gebruiken is (oebleck)[https://www.youtube.com/watch?v=Sl0BHueSjvA]. Ik neem aan dat jij ook aan zo'n soort proef zat te denken.

  Als je een goede opzet van een proef wilt, dan moet je hem zo ontwerpen zodat je kunt onderzoeken hoe het exact werkt en wat er invloed op heeft.
  Bij zo'n proef kun je denken aan het veranderen van een paar variabelen zodat je een idee krijgt van de eigenschappen. Je zou verschillende samenstellingen van water en maïzena kunnen maken om te kijken welke het best presteert.

  Om daarnaast te zien of de vloeistof goed beschermt dan gebruiken de meeste onderzoekers high-speed camera's. Hier beschik je waarschijnlijk niet over, maar je zou naar twee opties kunnen kijken:

  • kijken of je het kunt zien met een normale camera
  • het plaatsen van een ballon achter de sok. Als je sok niet genoeg beschermt, dan zal de ballon erachter klappen en zo kun je het dus aantonen.

  Ik hoop dat je hier een beetje mee vooruit kan.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.