PWS microplastics • Beste meneer/mevrouw.

  Wij doen ons pws over microplastics in het oppervlakte water van De Biesbosch. Wij willen dit graag aantonen door water uit de rivieren en meren te halen. Wij vragen ons nu af hoe we de microplastics het beste kunnen aantonen.

  met vriendelijke groet,

  Jay, Tommy en Chris


 • PWS TU Delft admin

  @jayvdw
  Hallo Jay, Tommy en Chris,

  Meestal kun je microplatics zien onder erg goede microscopen, dus het is aan te raden om te kijken of degene die jullie op school hebben ze kunnen laten zien. De deeltjes zullen net dus de millimeter en micrometer in grootte zijn.
  De universiteit van Wageningen heeft op hun site een pagina hieraan geweid. Ze verwijzen ook naar een paar artikelen die wellicht van relevantie zijn.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne • Hallo Jay, Tommy en Chris,
  wij doen ons pws blijkbaar over precies hetzelfde. Alleen dat wij het ovet het oppervlaktewater in Noord-Holland doen, maar het idee blijft opzich hetzelfde. DISCLAIMER: wij zagen jullie comment lang nadat wij ons thema hadden gekozen. Echter hebben wij best wel problemen om te onderzoeken of er nou daadwerkelijk plastic in het water zit. Hoe hebben jullie dat uiteindelijk opgelost?
  Wij hadden vooral problemen ermee dat je oneindig bezig bent wanneer je per druppel de plasticstukjes gaat tellen en dat het een niet erg nauwkeurige methode is. Voor andere opties die wel nauwkeurig zijn heb je echter vaak extreem dure apparatuur of dure stoffen nodig die onze school natuurlijk niet heeft.

  We hopen op een snel antwoord.

  Met vriendlijke groet,

  Lisa en Merle


 • PWS TU Delft admin

  @Crean
  Hallo Lisa en Merle,

  Ik weet niet precies wat het andere groepje heeft gedaan, maar ik kan wel wat suggesties doen hoe het wellicht iets preciezer/makkelijker kan. Het is natuurlijk ook een beetje afhankelijk wat jullie op school hebben.

  Als jullie alles met het oog moeten doen dan zou ik voorstellen om maar op een plek te kijken en daar bacteriën te tellen. Daarna is het belangrijk om vast te stellen hoeveel volume je op dat moment ziet door de microscoop, want zo kun je het opschalen voor een hele druppel. Dit kunnen jullie voor drie plekken op het glaasje doen voor wat meer betrouwbaarheid.
  Het meest ideale zou zijn als je dit kan vastleggen in een afbeelding, maar daarvoor moet je even je docent vragen naar de mogelijkheden.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.