PWS zonnebrandcrème • Halloo,

  Wij hopen ons profielwerkstuk over zonnebrand te doen.
  Nu hebben we al een mail gestuurd om ons aan te melden voor de workshop van eind november, en we hopen erg dat dit mogelijk is!
  We hebben gekozen voor de volgende hoofdvraag:
  'is het mogelijk om een zonnebrandcrème samen te stellen, die vergelijkbaar is met een zonnebrandcrème uit de winkel?'
  We hopen hierbij te kunnen kijken naar o.a. de weerkaatsing van Uv-straling, en waterresistentie.
  Nu hebben we gelezen dat we bij deze workshop verschillende merken zonnebrand gaan testen op de weerkaatsing van de Uv-straling, en wij hadden de vraag of het mogelijk is om onze eigen zonnebrand dan ook te kunnen testen?
  Dit zou ons erg verder helpen met het beantwoorden van onze hoofdvraag!

  Groetjes Anne en Evita


 • PWS TU Delft admin

  @Evita,

  Hallo Anne en Evita,

  Jullie staan op de interesselijst voor de workshop, dus als er wat gepland staat laat ik dat weten.
  Dan om terug te komen op jullie vraag om eigen zonnebrand te testen. Dit ligt heel erg aan de zonnebrandcrème die je maakt. Ik heb een paar keer eerder groepjes gehad die hun eigen zonnebrandcrème kwamen testen. Deze hadden zij gemaakt uit olie en zinkoxide en/of titaandioxide. Het probleem is dat dit niet goed kan worden onderzocht met de UV-vis spectrofotometer tijdens de workshop. Tijdens de workshop maken we namelijk een verdunning van de zonnebrand in 2-propanol. Wat er dan gebeurt tijdens het meten is dat de zinkoxide en titaandioxide naar de boven zinkt en dus niet waar genomen wordt tijdens de meting en dat er daarom ook geen goede meting kan worden gedaan.
  Als je bijvoorbeeld een chemische lichtabsoberende stof hebt zoals Octocrylene of homosalaat dan zou dat wel kunnen werken, want deze lossen op en blijven daarom wel 'drijven'.

  Wat zijn jullie van plan voor jullie zonnebrand?

  Groetjes,
  Sanne • Ha Sanne,

  Dankjewel voor je reactie. We zouden het graag horen als er een workshop gepland staat!
  We hebben nog niets besloten over het maken van onze eigen zonnebrandcrème, maar hadden inderdaad al wel een paar recepten bekeken om te kijken of onze hoofdvraag reëel was, en in deze recepten kwam er inderdaad onder andere zinkoxide voor. Maar omdat we nog niets vastgesteld hadden over het recept, kunnen we (als we eraan kunnen komen) wel een van de door jou benoemde stoffen gebruiken! Weet jij hier toevallig een recept voor? (zo niet, dan gaan we zelf wel op onderzoek uit hoor..)
  Wel super dat we de zonnebrandcrème dan bij jullie kunnen testen, want hiermee kunnen we uiteindelijk onze hoofdvraag bijna geheel beantwoorden!

  Groetjes Anne en Evita
  Ichthus college Veenendaal


 • PWS TU Delft admin

  @Evita
  Hoi meiden,

  Nee ik heb geen recept voor zonnebrand, maar wellicht een aanrader is het bekijken van de ingrediënten lijst op een fles en dan op internet te zoeken naar dit soort ingrediënten.
  Het enige dat ik weet is dat de ijzeroxides niet werken bij deze meetmethode.

  Groetjes,
  Sanne • Hoi Sanne,

  Goed idee! We waren in ons literatuuronderzoek toch al van plan om de belangrijkste ingrediënten te bespreken, dus dit komt helemaal goed.
  Dan gaan we in ieder geval dus geen ijzeroxide gebruiken.

  Groetjes Anne en Evita • Ha Sanne,

  Is er inmiddels al iets meer bekend over wanneer de volgende workshop is?

  Groetjes Anne en Evita


 • PWS TU Delft admin

  @Evita
  Deze week ga ik plannen dus jullie krijgen uiterlijk einde van deze week de nieuwe data van mij te horen.

  Groetjes,
  Sanne • Super! Dankjewel :relaxed:


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.